Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επιστολή Ψωμιάδη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την κατανομή, ανά Περιφέρεια, των πιστώσεων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις δυναμικότερες γεωργικά περιοχές της χώρας με τις υψηλότερες απορροφήσεις πιστώσεων στις προγενέστερες προκηρύξεις για το μέτρο 1.2.1. “Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων”»

Ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να λάβει υπόψη του, κατά την κατανομή των πιστώσεων ανά Περιφέρεια, «το μέγεθος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (επτά δυναμικοί νομοί), την πυκνότητα του γεωργικού πληθυσμού και την συνεισφορά του στο γεωργικό ΑΕΠ της χώρας μας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων παλαιών και νέων γεωργών.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις δυναμικότερες γεωργικά περιοχές της χώρας με τις υψηλότερες απορροφήσεις πιστώσεων στις προγενέστερες προκηρύξεις για το μέτρο 1.2.1. «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε προτίθεστε να κάνετε κατανομή πιστώσεων κατά Περιφέρεια παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος της Περιφέρειάς μας (επτά δυναμικοί νομοί), την πυκνότητα του γεωργικού πληθυσμού και την συνεισφορά του στο γεωργικό ΑΕΠ της χώρας μας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων παλαιών και νέων γεωργών.

Ακόμα θα πρέπει στην επικείμενη τροποποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της απόφασης λεπτομερειών:

1) να αυξηθεί το ύψος επιλέξιμης δαπάνης για επενδύσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών γιατί το ποσό των 50.000 € δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εκσυγχρονισμού αυτών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που τις διαχειρίζονται παλιοί γεωργοί.

2) να αξιοποιηθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης) στην υλοποίηση του μέτρου, γιατί διαθέτουν πολυετή εμπειρία σε παρεμφερή μέτρα του Γ΄ ΚΠΣ, που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίησή του.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»

http://www.maknews.gr/