Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανασκαλνώντας:Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Πρωτοβουλία του Δήμου της πόλεως μας ανηγέρθη ενταύθα περικαλλές γυμνασιακόν κτίριον κείμενον παρά την είσοδον της πόλεως, το οποίον έχει την όψιν ενός ωραίου και συγχρόνου σχολικού μεγάρου.

Η θεμελίωσις του διδακτηρίου εγένετο τον Φεβρουαριον του έτους 1952, τούτο δε απεπερατώθη κατά την έναρξιν του παρελθόντος σχολικού έτους, μεθ' ο ήρξατο λειτουργούν. Το έργον οφείλεται κατά πρώτον λόγον εις την προσπάθειαν και πρωτοβουλίαν του Δήμου Κολινδρού, ο οποίος ηγείται των ωραίων και μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων και έτυχεν εν συνεχεία της αρωγής του εν Μπούφαλλο Αμερικής και υπό την προεδρίαν του Ανέστη Κυριακού ευδοκίμως δρώντος Συλλόγου Κολινδρινών «Πρόνοια».
Οι όντως άξιοι εν Αμερική ομογενείς μας, διαπνεόμενοι υπό των αγνών αισθημάτων φιλοπατρίας και ουδόλως παύσαντες την πίστιν και την αγάπην των ττρος την ιδιαιτέραν των πατρίδα, ανέλαβον την πραγματοποίησιν της ανεγέρσεως του κτιρίου, αποστείλαντες πλειστάκις αξιολογοτάτην οικονομικών ενίσχυσιν διά την αποπεράτωσιν αυτού. Η θαυμάσια αυτή κοινωνική εκδήλωσίς των ουδένα Κολινδρινόν αφήνει ασυγκίνητον, άπαντες δε εκφράζουν την προς αυτούς απεριόριστον ευγνωμοσύνην και αφοσίωσίν των. Θα ήτο μεγάλη παράλειψις, εάν δεν εγίνετο μνεία και της συνδρομής των κατοίκων του Κολινδρού, οίτινες διακρίνονται διά το φιλοπρόοδόν των, περιβάλλοντες δε με θερμόν ενδιαφέρον πάσαν αγαθοεργόν προσπάθειαν και κατανοούντες τον κοινωφελή σκοπόν του εκπαιδευτικού τούτου ιδρύματος συνέβαλον γενναιοψύχως εις την ανέγερσιν, διά των διενεργηθέντων μεταξύ αυτών εράνων, εκτιμώμενης και της προσωπικής των εργασίας. Αξία, επίσης, ιδιαιτέρας εξάρσεως είναι η δωρεά του εν Θεσσαλονίκη διαμένοντος συμπολίτου μας Γ. Κάνουρα, ευγενώς προσφέροντος τους υαλοπίνακας του κτιρίου, καθώς και η τοιαύτη των εν Θεσσαλονίκη διαμενόντων Κολινδρινών Ν. Σιούμη και Φ. Πλασταρά διά την προσφο-ράν τραπεζών και πινάκων συντελεσάντων αισθητώς εις το επιτελεσθέν έργον.
Το νεόκτιστον διδακτήριον αποτελεί ένα πραγματικόν κόσμημα του Κολινδρού, χάρις όχι μόνον εις την εξωτερικήν αυτού εμφάνισιν αλλά και εις την εσωτερικήν τοιαύτην, η οποία συν τω χρόνω θέλει συμπληρωθή. Τούτο τιμά ιδιαιτέρως τον τόπον μας, καθότι πρόκειται περί ιδρύματος το οποίον θα εκπληροί ένα μεγάλον σκοπόν, αποβαίνον εστία ανυψώσεως του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου της νεολαίας μας.
Τα κενά δε, άτινα θέλει συμπληρώσει το νεοανεγερθέν διδακτήριον εις ολόκληρον την περιφέρειάν μας, είναι αξιόλογα, δεδομένου ότι εν αυτώ θα έχουν την ευκαιρίαν όπως μορφωθώσι και τα παίδια των πέριξ Κοινοτήτων.
Εις αυτό φοιτώσι μαθηταί των χωρίων Μελίκης, Νεοκάστρου, Παληαμπέλων, Καστανιάς, Ρυακίων, Καταχά, Σφενδάμης, Αλωνιών, Κούκου και άλλων, πολλοί των οποίων μη δυνάμενοι να αντιμετωπίσωσι τα έξοδα διά την φοίτησίν των εις άλλο Γυμνάσιον, θα εστερούντο του πολυτίμου δώρου της μαθήσεως και θα ήσαν καταδικασμένοι εις αμάθειαν.
Όλως ανυποκριτως οφείλομεν να συγχαρώμεν θερμώς τους ευγενείς και λαμπρούς εν Αμερική συμπατριώτας μας και να εκφράσωμεν προς αυτούς τας ευγνώμονας ευχαριστίας μας διά την όντως γενναιοτάτην και αξίαν πάσης εξάρσεως χειρονομίαν των υπέρ της ανεγέρσεως του περικαλλούς τούτου νεόδμητου εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίον κοσμεί την πόλιν μας.
Άξιοι θερμών επαίνων είναι ο Δήμος Κολινδρού διά την ευγενή πρωτοβουλίαν του, η ερανική επιτροπή διά τους κόπους εις ούς υπεβλήθη, η επιτροπή του γυμνασίου ήτις με αμείωτον ενδιαφέρον παρηκολούθει την ανέγερσιν του κτιρίου, ως και οι παντοιοτρόπως συντελέσαντες εις την ανωτέραν ευόδωσιν του επιτελεσθέντος κοινωφελούς τούτου έργου.


«Το Φως» 23/9/54


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ