Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟ.Δ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΔ, κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
ΣΤΗ ΝΟΔΕ

Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ, παρέθεσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της ΝΔ, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πιερία, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011. Ο κ. Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ ειδική αναφορά έκανε στην απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε και στο κίνημα πολιτών «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» το οποίο ξεκίνησε από την Πιερία.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε:
«Στους βασικούς άξονες η ΝΔ έχει ξεκάθαρη άποψη: Ναι στην επιμήκυνση, ναι σε χαμηλότερο επιτόκιο, ναι στην έκδοση ευρωομόλογου, ναι στην οικειοθελή αγορά ομολόγων. Χωρίς όμως όλα αυτά να συνοδεύονται από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις». «Ωστόσο», όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «η χώρα θα πρέπει ν’ αναλάβει και δικές της πρωτοβουλίες. Ακόμη δεν έχει γίνει η διευθέτηση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, κάτι το οποίο μας προβληματίζει, γιατί η συνολική πρόταση φαίνεται ότι θα συνοδεύεται από επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, και πειθαρχία με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για την ελληνική οικονομία».
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, λελογισμένες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή μέτρα τόνωσης της οικονομίας και μέτρα ανάπτυξης».
«Και στους τέσσερις αυτούς πυλώνες η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών.
«Η κυβέρνηση τώρα έχει αρχίσει να υιοθετεί την πρόταση μας για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο η ΝΔ το λέει από τον Ιανουάριο του 2010. Από τότε λέγαμε να αυξηθεί η ευρωπαϊκή συμμετοχή σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή, ώστε να μας μείνουν πόροι για άλλες δράσεις. Και να προχωρήσει το ΕΣΠΑ και να έχουμε και πόρους».
Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφέρθηκε στη θέση της ΝΔ, όσον αφορά το κίνημα πολιτών «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα διόδια: «Η ΝΔ κρατά αποστάσεις από την έννοια της ανυπακοής που αρχίζει να δημιουργείται στην Ελληνική κοινωνία γιατί αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας της ίδιας της δημοκρατίας».
«Ο δρόμος της ανυπακοής είναι διπλός δρόμος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. «Πρέπει οι πολίτες να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος αλλά και το κράτος απέναντι στους ιδιώτες. Δεν μπορεί να επιζητάς από τους πολίτες να καταβάλουν πολλά, υψηλότερα διόδια και ταυτόχρονα να μην έχεις εκπληρώσει τις υποχρεώσεις σου τουλάχιστον όσον αφορά τη δημιουργία παράπλευρών οδικών αξόνων. Και μιλάω για την Πολιτεία και όχι γι’ αυτούς που τους έχουν παραχωρηθεί τα έργα. Σε ό,τι αφορά το ύψος του αντιτίμου βεβαίως και θα πρέπει να αναθεωρήσει η κυβέρνηση και να ενισχύσουμε και εμείς την προσπάθεια, ώστε το ύψος των διοδίων να μειωθεί, κυρίως λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας αλλά και να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν κάρτες ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους, μέχρι να γίνουν τα παράπλευρα έργα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί ν’ αποφύγει και την χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση. Εάν η ευρωπαϊκή λύση είναι συνολική και πλήρης και η κυβέρνηση αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει εντός της χώρας, πιστεύω ότι μπορούμε ν’ αποφύγουμε και τα δύο».
Όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους επί ΝΔ ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «τα δημόσια οικονομικά δεν οδεύουν σε εκτροχιασμό εξαιτίας της ΝΔ καθώς επί ΝΔ η ετήσια αύξηση ήταν 6% του ΑΕΠ, όταν στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2010-2011) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το χρέος ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνει κατά 14%».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση: «Νέα μέτρα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ότι πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δε σημαίνει ότι είναι παλιά μέτρα αφού τις επιπτώσεις τους τώρα θα αρχίσουμε να τις ζούμε. Επιπλέον οφείλει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα να προσδιορίσει τα 12δισ. μέτρα που ήταν μη καθορισμένα στο Μνημόνιο»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Όταν ανοίγει η εκλογολογία πολύ δύσκολα κλείνει. Η εκλογολογία είναι επιζήμια για τη χώρα. Η ΝΔ σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη για εκλογές αλλά δεν τις ζητά διότι, όταν δεν μπορείς να τις προκαλέσεις, αυτό είναι επιζήμιο για τη χώρα, όπως άλλωστε το απέδειξαν οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου, όταν προκάλεσε τη διακαναλική συνέντευξη».

Όσον αφορά την εξεταστική για τη Siemens ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ι νόμος περί ευθύνης Υπουργών ενώ επί της ουσίας της υπόθεσης τόνισε ότι «όλες οι συμβάσεις υπογράφτηκαν την περίοδο 1996-2004 και ροή πολιτικού χρήματος, αποδεδειγμένα, υπήρχε σε δύο περιπτώσεις: μία για κομματικά ταμεία και μία για προεκλογικό αγώνα. Η ΝΔ πήρε την «ουρά» αυτής της υπόθεσης».

Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Πιερία ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ δώρισε στον κ. Σταϊκούρα αντίγραφο κεφαλής της Αρτέμιδος, που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ & ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Νωρίτερα ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Μόσχο Γιαλένιο. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Αστέριος Τόκας καθώς και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας της ΝΔ, κ. Χρήστος Τράντης.
Στη συνάντηση ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να ενημερωθεί για τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός και δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στον Πρόεδρο της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση κυριάρχησε το ζήτημα των διοδίων, για το οποίο ο κ. Σταϊκούρας είναι γνώστης, όπως είπε, λόγω του ότι και στο δικό του Νομό οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Στο πλαίσιο των επαφών ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε και τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού κ. Βαγγέλη Πολύζο στο δημαρχείο Αιγινίου και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα, κυρίως οικονομικά- που αντιμετωπίζει ο Δήμος στη νέα εποχή του Καλλικράτη.
Τέλος ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε και είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των οικονομολόγων του Ν. Πιερίας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ