Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

«Ηλίθια ιδέα» το σύστημα Galileo

Το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, το επονομαζόμενο και «ευρωπαϊκό GPS», είναι μια «ηλίθια ιδέα» που την προωθεί η Γαλλία για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστήριζε ο διευθυντής ενός γερμανικού ομίλου στα τέλη του 2009, λίγο πριν αναλάβει την εκτέλεση ενός μεγάλου τμήματος του έργου, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009, δημοσιεύτηκε στη νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten». Στο κείμενο απεικονίζεται ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετώπιζε το πρόγραμμα Galileo ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής δορυφόρων OHB Technology, Μπέρι Σμούτνι.

«Νομίζω ότι το Galileo είναι μια ηλίθια ιδέα και εξυπηρετεί πρωτίστως τα γαλλικά συμφέροντα» φέρεται να είχε πει ο Σμούτνι σε συνάντηση που είχε με Αμερικανούς διπλωμάτες. «Είναι σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων» είχε υποστηρίξει.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2010, η OHB System, θυγατρική της OHB Technology, έκανε αίσθηση εξασφαλίζοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παραγγελία ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ, για να κατασκευάσει (εξ ημισείας με την Surrey Satellite Technology Ltd) τους 14 δορυφόρους του Galileo, εις βάρος της Astrium, της θυγατρικής του ευρωπαϊκού κολοσσού EADS.

Ο Γερμανός επιχειρηματίας, πάντως, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, διέψευσε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι είχε μια ανεπίσημη συνάντηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=238784&cid=5