Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πώς σχολιάζει η παράταξη «Βόρεια Πιερία – δημοκρατία και ανάπτυξη» τα όσα έγιναν στην 1η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας - Κολινδρού

Για προχειρότητα και εκνευρισμό στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού κάνει λόγο η παράταξη «Βόρεια Πιερία – δημοκρατία και ανάπτυξη», σχολιάζοντας όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια εκλογής προεδρείου του Δ.Σ. και των μελών των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής, ως εξής:

Ο σχολιασμός


«Στην εκλογή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού στην 1η συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αιγινίου.
Μεγάλη καθυστέρηση προέκυψε στη διαδικασία από την επιμονή της συμπολίτευσης κατά την εκλογή των μελών των επιτροπών να μην ψηφίζουν τα αντίστοιχα μέλη της αντιπολίτευσης (ενώ η αντιπολίτευση ψήφιζε αντίστοιχα αυτούς της συμπολίτευσης), με αποτέλεσμα να χρειαστούν τρεις μυστικές ψηφοφορίες για κάθε επιτροπή ώστε με σχετική πια πλειοψηφία να ολοκληρώνεται η κάθε εκλογή. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και πολλούς παριστάμενους πολίτες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που δημιουργήθηκε, χωρίς αυτό όμως να πτοεί την παράταξη του κ. Πολύζου που επέμεινε στην τακτική της αυτή και στις δύο επιτροπές.
Σημειώνεται ότι η πρακτική αυτή της συμπολίτευσης δεν μπορούσε να επηρεάσει σε κανένα απολύτως σημείο το αποτέλεσμα, παρά μόνον να καθυστερήσει σημαντικά τη συνεδρίαση, τορπιλίζοντας από την πρώτη συνεδρίαση την τακτική της «αγάπης και συνεργασίας» που λίγο πριν είχε ζητήσει ο ίδιος ο δήμαρχος.


Δημοτική Κοινότητα Αιγινίου


Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με καθυστέρηση 2 ωρών, λόγω της καθυστέρησης που περιγράφηκε, συνεδρίασαν και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου για να εκλέξουν το προεδρείο της.
Για τη θεση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας προτάθηκαν η Βάσω Νικολοπούλου από τη συμπολίτευση και ο Γιώργος Γεωργιάδης από την αντιπολίτευση. Με ψήφους 3 έναντι 2 εκλέχθηκε η κ. Βάσω Νικολοπούλου.
Για τη θέση του αντιπροέδρου προτάθηκαν οι Παπαργυρίου Σωτήρης από τη συμπολίτευση και Πετκόπουλος Κώστας από την αντιπολίτευση. Με ψήφους επίσης 3 έναντι 2 εκλέχθηκε ο Παπαργυρίου Σωτήρης.


Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι …….


Κατά την διαδικασία εκλογής επιτροπών ο κ. Β. Πολύζος απέδωσε την στάση της παράταξης του να καθυστερεί τη διαδικασία, στο ότι δεν εισακούστηκαν οι παραινέσεις του για συνεργασία από την παράταξη του κ. Λαγδάρη, ώστε να δώσει τη μια από τις δύο θέσεις που δικαιούνταν η αντιπολίτευση, στον Δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής συσπείρωσης Κώστα Δανιηλίδη.
Όταν ήρθε όμως η σειρά της παράταξής του να επιδείξει το πνεύμα συνεργασίας κατά την ανάδειξη προεδρείου στη δημοτική κοινότητα Αιγινίου, όπου μάλιστα λόγω μιας παράλογης ρύθμισης του εκλογικού νομού πήρε την πλειοψηφία, παρά το ότι στην εκλογική περιφέρεια αυτή πήρε μόλις 37% έναντι 58% του αντιπάλου του, αρνήθηκε να δώσει, έστω την αντιπροεδρία, στην αντιπολίτευση.
Να σημειώσουμε εδώ πως άποψη μας είναι οτι θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον μια θέση σε μια από τις επιτροπές, στον δημοτικό σύμβουλο της λαϊκής συσπείρωσης, αν και ο ίδιος προηγουμένως απέφυγε να υπερψηφίσει τους (μοναδικούς ούτως ή άλλως) υποψηφίους της παράταξης του κ. Λαγδάρη. Αυτό όμως δε νομιμοποιεί την αντίδραση του κ. Πολύζου, να απαιτεί από την αντιπολίτευση και να την «τιμωρεί», υποτίθεται, όταν δεν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που αυτός της υποδεικνύει. Η πολιτική διαφωνία είναι θεμιτή και απαραίτητη, ο αυταρχισμός, η εκδικητικότητα και οι εγωισμοί όμως, είναι συμπεριφορές που δεν έχουν θέση σε μια πολιτική δημοκρατική διαδικασία και καλά θα κάνει ο κ. Πολύζος να μην τις επαναλάβει. Πέρα από αυτά πάντως, εμείς πιστεύουμε πως η αιτιολόγηση της συμπεριφοράς της συμπολιτευόμενης παράταξης αποτελεί απλή δικαιολογία και οι αιτίες είναι άλλες.
Η γενική εικόνα της πρώτης συνεδρίασης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα καλή. Στην χωρίς νόημα χρονοτριβή και όξυνση των διαδικασιών με αποκλειστική ευθύνη της συμπολίτευσης, θα προσθέσουμε και την εικόνα της κακής προετοιμασίας από πλευράς προεδρείου, με αποτέλεσμα λόγω άγνοιας να δίδονται λάθος ερμηνείες στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια αναιρούνταν μετά από παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και συνεννόηση με τους υπαλλήλους της γραμματείας. Στην περίπτωση δε του τρόπου ψηφοφορίας των επιτροπών πιστεύουμε πως έγινε παράτυπα αφού ο νόμος σαφέστατα άλλα προβλέπει, κάτι όμως που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά λόγω της διαφωνίας που δημιουργήθηκε, αποτέλεσε την αφορμή της έναρξης των εκνευριστικών και χωρίς νόημα καθυστερήσεων από πλευράς συμπολίτευσης.
Πιθανός επίσης λόγος της εξάντλησης των διαδικασιών, ήταν και η λάθος μεικτή κατάταξη που έκανε το προεδρείο για τα μέλη των επιτροπών με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χωρίς να τα διαχωρίζει σε συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να προηγείται στην κατάταξη των μελών μιας επιτροπής κάποιος της αντιπολίτευσης, κάτι που προσπαθούσαν τελικά να αποφύγουν οι της συμπολίτευσης μη ψηφίζοντας τους υποψηφίους της άλλης παράταξης.


Τα αποτελέσματα της εκλογής των οργάνων που έγιναν κατά την 1η συνεδρίαση είναι:
Στο Προεδρείο εκλέχθηκαν:
Πρόεδρος: Πολυχρονίδης Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Μιάουρας Γεώργιος
Γραμματέας: Τουλούπας Νικόλαος (αφού ο Δ.Σ. της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Δανιηλίδης που δικαιούταν σύμφωνα με το νόμο τη θέση την αρνήθηκε).

Στην Επιτροπή οικονομικού:


Α. Από τη συμπολίτευση / Τακτικά μέλη:
Βασιλειάδου Ξανθούλα
Μεταλλίδης Παύλος
Κακάνης Κων/νος
Μαστοροτάσιος Χαράλαμπος
Αναπληρωματικά μέλη
Μελιδώνης Ιωάννης
Μοσμαλή Ανδρονίκη
Αγγέλου Αριστείδης


Β. Από την Αντιπολίτευση / Τακτικά μέλη:
Λαγδάρης Βαγγέλης
Ανδρικόπουλος Αυγουστίνος
Αναπληρωματικά μέλη:
Μεταλλίδης Νικόλαος
Σουλτανίδης Νικόλαος


Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής


Α. Από τη συμπολίτευση / Τακτικά μέλη:
Χλεμές Δημήτρης
Βουλκίδου Μαρία
Λένος Γιώργος
Αγγέλου Άρης
Αναπληρωματικά μέλη:
Μελιδώνης Ιωάννης
Καλύβας Γιώργος
Μοσμαλή Ανδρονίκη


Β. Από την Αντιπολίτευση / Τακτικά μέλη:


Λιόλιος Βασίλης
Χαϊκάλη Δήμητρα
Αναπληρωματικά μέλη:
Ντιούδης Μηνάς
Μπουρσούκης Πασχάλης


Αιγίνιο 05 – 01 – 2011
Για την Παράταξη
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης
Χρ. Μπίτσης».

Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2011/01/1_08.html