Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ο δρ Θάνατος ξαναχτύπησε!

Ο μετρ του είδους, Βασίλης Γαλούπης, γνωστός από τη στήλη «Ντόπερμαν» στον «Φίλαθλο», αναλύει στο gazzetta.gr τα σκάνδαλα του ντόπινγκ στην Ισπανία.

Ο δρ Θάνατος ξαναχτύπησε!
Σε κλοιό σκανδάλων ντόπινγκ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ο ισπανικός αθλητισμός, με τελευταίο επεισόδιο το σημερινό. Η αστυνομία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, έχει προχωρήσει σε εφόδους σε σπίτια, συλλήψεις κι ανακρίσεις αθλητών στίβου, προπονητών και γιατρών, ενώ «επίσκεψη» των αρμόδιων αρχών έγινε και στο σπίτι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 3.000 μ. Μάρτα Ντομίνγκεζ.

«Ντοπέ» κόκκινο κρασί

Ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίνονται βρίσκεται και ο περιβόητος «δρ Θάνατος». Ο γιατρός Εουφεμιάνο Φουέντες, δηλαδή, που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο με το ντόπινγκ αίματος που είχε ξεσπάσει στην Ισπανία τον Μάιο του 2006. Τότε οι κάμερες είχαν καταγράψει φοβερές σκηνές, με τους αστυνομικούς να βγαίνουν μετά από την έφοδο στην γιάφκα του Φουέντες κρατώντας σακούλες «πειραγμένου» αίματος αθλητών.

Οι σακούλες, μάλιστα, γράφανε πάνω επίτηδες «κόκκινο κρασί», έτσι ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες των αδιάκριτων ματιών απ' όσους μπαινόβγαιναν στα εργαστήρια του γιατρού. Στις 25 Μαϊου 2006 οι εμπλεκόμενοι γιατροί Φουέντες, Μερίνο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 120.000 ευρώ, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις απαγορευμένες ουσίες του αθλητισμού.

Η ισπανική απογείωση

Υπάρχουν δυο σημαντικοί παράμετροι, μετά και τις σημερινές εξελίξεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις μαζεμένες υποθέσεις ντόπινγκ που έχουν σκάσει στην Ισπανία, σε μια εποχή που ο αθλητισμός της χώρας έχει απογειωθεί τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η εθνική Ισπανίας σαρώνει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, η Μπαρτσελόνα κυριαρχεί, ο Ναδάλ πρωταγωνιστεί στο τένις, οι τέσσερις πιο πρόσφατοι ποδηλατικοί γύροι Γαλλίας έχουν κατακτηθεί από Ισπανούς (οι τρεις από τον Κονταδόρ). Ακόμα και στην F1 ο Αλόνσο είναι από τους τοπ πιλότους.

Ανησυχία

Οι Ισπανοί αρμόδιοι δηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τις υποθέσεις ντόπινγκ που πλήττουν τον αθλητισμό της χώρας και θεωρούν πως πρέπει κάτι να γίνει για να μην χαλάσει το καλό κλίμα, ώστε να μην αμαυρωθούν οι τεράστιες επιτυχίες. Η ισπανική κυβέρνηση, όμως, όπως και η ισπανική δικαιοσύνη έχουν βρεθεί αρκετά εκτεθειμένες στο παρελθόν.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδηλασίας, ο Ιρλανδός Πάτρικ Μακ Κουέιντ έκανε υποτιμητικές δηλώσεις: «Θα πρέπει, επιτέλους, η ισπανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και στην συνέχεια να κάνει ό,τι μπορεί».

Στο αρχείο

Η ισπανική δικαιοσύνη, εξάλλου, βάλλεται από το 2007, όταν κι έβαλε, ξαφνικά, την υπόθεση Φουέντες στο αρχείο στις 12 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Η WADA έχει κινητοποιηθεί πολλές φορές για να συνεχιστούν οι έρευνες, αλλά το θέμα έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει μέχρι τότε, ο Φουέντες και οι συνεργάτες του είχαν δίκτυο τουλάχιστον 100 αθλητών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ποδηλάτες. Οι φήμες έκαναν λόγο και για αθλητές στίβου, όπως και για ποδοσφαιριστές, ίσως και για τενίστες., όμως κάτι τέτοιο ουδέποτε αποδείχθηκε μετά το κουκούλωμα της ιστορίας. Τώρα, πάντως, η επιχείρηση της αστυνομίας, που προέκυψε σήμερα, έχει να κάνει με στίβο!

Φουέντες: «Με έχουν απειλήσει με θάνατο»

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα, σαν δεύτερη παράμετρος της υπόθεσης. Τέτοιες μέρες πριν από τέσσερα χρόνια, και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου 2006, η γαλλική Λε Μοντ έκανε μπαράζ αποκαλύψεων.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα πήρε συνέντευξη από τον Εουφεμιάνο Φουέντες. Και ο δρ. Θάνατος, όπως τον αποκαλούν στην Ισπανία, είχε τον εξής διάλογο με τον δημοσιογράφο, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στην Λε Μοντ:

- Με ποιες ποδοσφαιρικές ομάδες έχετε ασχοληθεί, κύριε Φουέντες;

- Με ομάδες της πριμέρα και σεγκούντα ντιβιζιόν.

- Με πόσες;

- Με αρκετές. Το 2002 ήμουν γιατρός της Λας Πάλμας για έναν χρόνο όταν η ομάδα έπαιζε στην πριμέρα.

- Μόνο από την Ισπανία είχατε προτάσεις να αναλάβετε ομάδες ποδοσφαίρου;

- Οχι, είχα κι από την Ιταλία. Από γνωστό ιταλικό κλαμπ. Δεν δέχθηκα, όμως. Και μην με ρωτάτε να σας πω ποια ομάδα ήταν αυτή, διότι είναι ιατρικό μυστικό. Δεν θα σας πω.

- Γιατρέ, με την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης δεν συνεργαστήκατε;

- Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

- Γιατί, κύριε Φουέντες;

- Δεν μπορώ να σας απαντήσω διότι έχω ήδη δεχτεί απειλητικά μηνύματα για την ζωή μου και τα μέλη της οικογένειάς μου. Αν πω μερικά πράγματα για το ποδόσφαιρο, τότε οι δικοί μου άνθρωποι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορώ να σας αναφέρω τίποτα, λοιπόν. Με έχουν απειλήσει με θάνατο!.

Στα δικαστήρια

Τα σαφή υπονοούμενα του Φουέντες για την συνεργασία του με κορυφαίες ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου, μάλιστα λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα το 2006, είχαν σαν συνέπεια να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Κι αυτό διότι η Λε Μοντ την ίδια μέρα είχε αποκαλύψει ντοκουμέντα ισχυριζόμενη ότι μ' αυτά τα έγγραφα αποδεικνυόταν η συνεργασία του Φουέντες με παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης για την σεζόν 2005-2006, αλλά και για τις Βαλένθια, Μπέτις, Ελτσε νωρίτερα.

Ράικαρντ: «Όλα ψέμματα»

Η Μπαρτσελόνα κινητοποιήθηκε αμέσως, αφού θιγόταν περισσότερο από τις αποκαλύψεις και στράφηκε όχι εναντίον του Φουέντες, αλλά κατά της εφημερίδας. Ο τότε προπονητής της ισπανικής ομάδας, ο Φράνκ Ράικαρντ είχε δηλώσει στις 8 Δεκεμβρίου 2006: «Πρέπει να παρθούν μέτρα για να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με το δημοσίευμα της Λε Μοντ. Δεν μπορούν να γράφονται τέτοια ψέμματα. Οι παίκτες μας έχουν υποβληθεί σε πάρα πολλούς ελέγχους αντιντόπινγκ. Θα κινηθούμε δικαστικά». Το ίδιο συνέβη και με την Ρεάλ.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης τον Μάρτιο του 2009 η γαλλική εφημερίδα καταδικάστηκε πρωτόδικα να δώσει αποζημίωση 300.000 ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα της έφεσης, με την εφημερίδα να υπεραμύνεται των θέσεών της.

Παλιές πληγές;

Η νέα σύλληψη του Φουέντες, όμως, ενδέχεται να ανοίξει εκ νέου ξανά παλιές πληγές, αφού τώρα διαφαίνεται εμπλοκή του και στον στίβο, κάτι που όλοι σχεδόν αρνούνταν πεισματικά εδώ και χρόνια. Το κλίμα, μάλιστα, είναι βαρύ στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, καθώς οι Ισπανοί είναι υποχρεωμένοι να εντείνουν τις έρευνές τους, αφού όλα τα μάτια του διεθνούς αντιντόπινγκ είναι στραμμένα πάνω τους. Μην ξεχνάμε τον σάλο που προκλήθηκε πρόσφατα από το κρούσμα του νικητή του ποδηλατικού γύρου Γαλλίας, του Κονταδόρ, ενώ στην χώρα μετράνε περισσότερες από 20 υποθέσεις ντόπινγκ μέσα σε 1.5 χρόνο, μόνο στην ποδηλασία.


Πηγή:http://www.gazzetta.gr/sport/sport-rest-sports/item/121606-Ο-δρ-Θάνατος-ξαναχτύπησε