Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αναβίωση των «Μωμόγερων»



Το έθιμο των Μωμόγερων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη τις ημέρες των Χριστουγέννων. Περίπου 50 άτομα μασκαρεμένα να κάνουν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην πλ. Αριστοτέλους, συνοδευόμενα από μουσική.
Το έθιμο αναβιώνει σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας στο δωδεκαήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα.

Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανήκει στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας.


Περιγραφή του εθίμου

Το έθιμο των Μωμόγερων είναι ένα έθιμο 3.000 χρόνων, που «μετανάστευσε» μαζί με τους πρόσφυγες από τον Πόντο στην Ελλάδα, διεκδικώντας μέχρι και σήμερα ξεχωριστή θέση στα ήθη του δωδεκαημέρου στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η λέξη μωμόγερος προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων γέρος και μίμος, ενώ η θεματολογία του ειδικού αυτού θεάτρου ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο. Το μόνο που παραμένει ίδιο είναι η κωμική διάσταση που δίνεται από τους συμμετέχοντες στην παράσταση, όποια θεματολογία και αν επιλέξουν να αναπαραστήσουν.

Η 50μελής ομάδα αναβίωσε στη Θεσσαλονίκη το έθιμο που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Κεντρικό πρόσωπο, ο Μώμος, Θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.

Στο δρώμενο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διάβολος που υποκινεί κάθε μορφής ταραχή, ο γιατρός που διαπιστώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νύφη, ο αστυνομικός που επιφέρει την τάξη και παραπέμπει τους… δράστες στη δικαιοσύνη και ο δικαστής που επιβάλλει τις ποινές στον απαγωγέα.

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=228881&cid=4