Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Από 2,20 έως 2,50 ευρώ για το ελαιόλαδο από την ΕΑΣ Ηρακλείου

Στα 2,20 ευρώ το κιλό ορίστηκε χθες η τιμή του ελαιολάδου φετινής παραγωγής στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, στις 2 Δεκεμβρίου.


Επίσης...... αποφασίστηκε να δοθεί τιμή 2,50 ευρώ το κιλό για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με αρωματική γεύση. Στόχος της Ένωσης είναι να δοθεί κίνητρο στους ελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την ποιότητα μέσα από την καλλιέργεια των ελιών, η οποία θα έχει αντίκρισμα και στο λάδι.

«Η Ένωση Ηρακλείου αποφάσισε για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η τιμή παραγωγού για το λάδι τριών γραμμών να είναι 2,20 ευρώ και από τώρα εγκαινιάζει μια καινούργια πολιτική, την οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντική για όλη την Κρήτη. Ξεκινώντας από το Ηράκλειο, εγκαινιάζουμε το χρηματιστήριο του λαδιού, με την έννοια ότι η κρητική διατροφή έχει δώσει πολύ μεγάλο κύρος στο όνομα "Κρήτη".

Στόχος μας είναι να δώσουμε μια χαραμάδα ελπίδας στον αγροτικό κόσμο, που πραγματικά αγωνιά για το μέλλον του. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο, το οποίο αν το πετύχουμε θα είναι ένα πολύ σημαντικό στήριγμα για τους παραγωγούς» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΗ Γιάννης Χαλκιαδάκης.

Εξτρίσιμο έξτρα-έξτρα

Μέσα από αυτό το σχέδιο η ΕΑΣΗ προσπαθεί να δημιουργήσει μια ειδική κατηγορία, διότι το λάδι της Ένωσης, όπως σημειώνει ο κ. Χαλκιαδάκης, πηγαίνει εξαιρετικά στις εξαγωγές.

«Τη συγκεκριμένη κατηγορία την ονομάζουμε εξτρίσιμο έξτρα-έξτρα. Αυτό το λάδι θα είναι μέχρι 0,25 γραμμές και η τιμή του θα είναι 2,5 ευρώ. Ο παραγωγός θα μπορεί σε συνδυασμό με τα επιτελεία και τους χημικούς της Ένωσης να καθορίζουν τις προδιαγραφές αυτές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και τα αρωματικά ελαιόλαδα θα εμφιαλώνονται σε δύο συγκεκριμένες συσκευασίες.

Πρόκειται για το Gold Κνωσός και το Zero Plus. Στόχος μας είναι να τονώσουμε το ποιοτικό λάδι. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους ίδιους τους παραγωγούς, βοηθώντας τους μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση που υπάρχει» λέει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΗ.

Παράλληλα, ο κ. Χαλκιαδάκης εξηγεί ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περιοχές οι οποίες έχουν πολύ καλό λάδι.«Η Βιάννος, που είναι και περιοχή ΠΟΠ, είναι μια από αυτές. Ζητούμενο είναι να στηριχθεί η παραγωγή σε περιοχές οι οποίες έχουν τις προδιαγραφές και μέσα στα σχέδιά μας είναι με τους χημικούς της Ένωσης να τους καθοδηγούμε για την καλύτερη δυνατή καλλιέργεια των ελιών, τη συγκομιδή, ακόμη και το άλεσμα του καρπού» καταλήγει ο κ. Χαλκιαδάκης.(πασεγες).

Πηγή:http://www.agroschannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4793:2010-12-06-10-01-21&catid=35:georgia1&Itemid=57