Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Επαίνους για την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Ε.Ε.

«Απίστευτο επίτευγμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι την μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική κρίση και στις συνέπειές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπει καλεί την Ευρώπη να κολυμπήσει κόντρα στο ρεύμα, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα καταστήσει «βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει το ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο κ. Ρόμπει άφησε αιχμές για τους αρχικούς χειρισμούς των κρατών-μελών, υποστηρίζοντας ότι «όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο». «Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτήν την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος αποτέλεσε διδακτική εμπειρία, καθώς όλοι συνειδητοποίησαν ότι το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα.

«Το ευρώ λειτουργούσε ως υπνωτικό χάπι, την ίδια ώρα που μερικές χώρες παρουσίασαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα» τόνισε ερωτηθείς για το φόβο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι αγορές ξύπνησαν απότομα την περασμένη άνοιξη.

Ο κ. Ρομπέι υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες αντέδρασαν στην κρίση σωστά, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές. «Η μείωση του ελλείμματος κατά 4% είναι απίστευτα υψηλό». Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης.


Πηγή:http://www.newscode.gr/oikonomia/story/epainous-gia-tin-ellada-apo-ton-xbrompei