Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αιγίνιο: Η... κλειστή χωματερή λειτουργεί ξανά!


«Βουνά» μπάζων, σκουπιδιών και άλλων υλικών με... φόντο τον προστατευόμενο υγροβιότοπο
Αντί να κλείνουν ξανανοίγουν οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία. Ούτε τα πρόστιμα, ούτε οι αρχές τρομάζουν τους τοπικούς φορείς, που επιμένουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον δίχως όρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χωματερής του Αιγινίου, που υποτίθεται ότι έκλεισε τον προηγούμενο Μάρτιο, όμως τους τελευταίους μήνες όχι μόνο ξαναλειτουργεί στην Α' ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αξιού, αλλά καίγονται και τα απορρίμματα!

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο, αφού ακόμη και χτες καίγονταν σκουπίδια, η χωματερή που είχε καθαριστεί το Μάρτιο σήμερα είναι ένας νέος σκουπιδότοπος, ενώ και ο τοπικός δήμος, παρά τα πρόστιμα, συνεχίζει -σύμφωνα με καταγγελίες- να απορρίπτει εκεί φορτία σκουπιδιών.

Στο θέμα έχουν παρέμβει μέχρι και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από σειρά καταγγελιών, όμως δεν κατάφεραν το παραμικρό. Την ίδια ώρα στην προστατευόμενη περιοχή λειτουργεί ακόμη και πίστα αγώνων αυτοκινήτων, που έχει κλείσει, αλλά λόγω της μη αποκατάστασης του χώρου οι αγώνες συνεχίζουν να γίνονται. Την αυθαιρεσία έχει καταγράψει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, που όμως συναντά, όπως ανέφεραν τα στελέχη του, τοίχους όπου κι αν απευθυνθεί. Οι δε επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζητούν νέες επιστολές και καταγγελίες για να επέμβουν.

Οχι ότι θα ιδρώσει το αφτί κανενός, αφού είναι πιο συμφέρον να πληρώνει κάποιος τα πρόστιμα, παρά να διαχειρίζεται νομίμως τα σκουπίδια του, αλλά έστω για τα... μάτια του κόσμου.

Η ιστορία της χωματερής του Αιγινίου ταλαιπωρεί το Εθνικό Πάρκο εδώ και χρόνια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η χωματερή όχι μόνον ήταν ανοιχτή και υποδεχόταν σκουπίδια, μπάζα και απορρίμματα πάσης φύσεως, αλλά τα σκουπίδια καίγονταν και υπήρχαν μαύρα βουνά. Υστερα από πιέσεις, η περιοχή άρχισε να καθαρίζεται και έφτασε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν περίπου τα δύο τρίτα των απορριμμάτων μαζεύτηκαν. Ο τοπικός δήμος υποστήριξε πως εκπονείται μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου, όμως τους τελευταίους μήνες μπάζα, σκουπίδια και άλλα αστικά απορρίμματα επανεμφανίστηκαν και σήμερα ο χώρος έχει ξαναγίνει χωματερή, όπου ακόμη και μικρό φορτηγό του δήμου έχει εντοπιστεί να ρίχνει σκουπίδια. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ξανακαίνε τα «βουνά» στα οποία στοιβάζουν τα απορρίμματα!

Αδιάψευστος μάρτυρας οι χτεσινές φωτογραφίες, που δημοσιεύει σήμερα ο «Α» και δείχνουν ότι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φορτηγά αδειάζουν ό,τι άχρηστο έχουν, ενώ στοιβάζονται ακόμη και φυτοφάρμακα! Παρότι η εφημερίδα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή του Αιγινίου, προκειμένου να φιλοξενήσει τις απόψεις της για το θέμα, αυτό δεν κατέστη δυνατό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΠΗΓΗ : εφημ.ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ