Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κάτω από τις οπλές

Tο βιβλίο του "Κάτω από τις οπλές" παρουσίασε ο Γιάννης Ατζακάς


Μια γλαφυρή εικόνα των δύσκολων χρόνων της Δικτατορίας, μέσα από τη φιλία δύο στρατιωτών, που υπηρετούσαν ως ημιονηγοί στον Κολινδρό Πιερίας δίνει ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς στο βιβλίο του «Κάτω από τις οπλές», που παρουσιάστηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Άλκης Πολίτης και ο Χάρης Φωτίου, οι οποίοι συναντώνται λίγο μετά το βασιλικό αντιπραξικόπημα του 1967, στον Κολινδρό, στο 2ο Τάγμα Ορεινών Μεταφορών. Ο πρώτος φτάνει εκεί με δυσμενή μετάταξη και συναντά τον Χάρη Φωτίου, που καλείται να τον μυήσει στην ειδικότητα του ημιονηγού. Το κλίμα εκείνης της εποχής αναβιώνει μέσα από τα στρατιωτικά ημερολόγια του Άλκη, που ανασύρει έπειτα από αρκετά χρόνια ο Χάρης Φωτίου.

«Ως κύριο θέμα αναδεικνύεται η στενή φιλία δύο νεαρών στρατιωτών και οι καρποί της. Μέσα στην αγριότητα εκείνης της εποχής οι δύο στρατιώτες κατορθώνουν μέσα από την ισχύ της φιλίας τους να εξοβελίσουν, να ανατρέψουν και να συντρίψουν τον πόνο», παρατήρησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης.

Ο Γιάννης Ατζακάς χαρακτήρισε το βιβλίο του «πολιτική νουβέλα». «Είναι ένα δύστροπο βιβλίο, μπορεί να το πει κανείς και ένα εκτενές αφήγημα, πολύτροπο, καθώς έχει περίεργους εκφραστικούς τρόπους», υπογράμμισε. «Ο Γιάννης Ατζακάς δοκιμάζει πολλά στυλ μέσα στο ίδιο βιβλίο: την επιστολική μορφή, τα ημερολόγια, την απευθείας περιγραφή», πρόσθεσε ο συγγραφέας, Θανάσης Γεωργιάδης.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αίτηση Συνδρομητή



Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10701