Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα της Πιερικής Αναπτυξιακής ανέρχεται σε 6.500.000 ευρώ,
Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Πιερίας αφορά 9 δήμους (26 Δημοτικά/ Τοπικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 687,80 km2 και πληθυσμό 41.171 κατοίκους.

Με την παρουσία του Προέδρου της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε.-Ο.Τ.Α. κ. Παπαστεργίου Γεώργιου, Νομάρχη Πιερίαςκαι του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε.-Ο.Τ.Α. κ. Χιονίδη Σάββα, Δημάρχου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του τοπικού Προγράμματος LEADER.
Παρόντες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και οι:
Κόντος Βασίλειος, Αντιπρόεδρος Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Αιγινίου
Χατζηχριστοδούλου Ηλίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε Οικονομικά θέματα Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας
Τσιφοδήμος Αθανάσιος, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Λιτοχώρου
Σολοποτιάς Θωμάς, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Κολινδρού
Ντούρος Δημήτριος, Γραμματέας Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης
Παπανικολάου Πέτρος, Μέλος Δ.Σ. Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Πιερίας
Αρωνιάδης Διονύσιος, Μέλος Δ.Σ. Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου

Στη συνεδρίαση ενημερώθηκαν τα μέλη για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του τοπικού προγράμματος στα πλαίσια του άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (ΠΑΑ)» μεταξύ της Πιερικής Αναπτυξιακής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Πιερίας αφορά 9 Δήμους (26 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 687,80 km2 και πληθυσμό 41.171 κατοίκους. Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα του Νομού Πιερίας ανέρχεται σε 6.550.000,00 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός, ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων, ανέρχεται σε 10.227.000,00 ευρώ, περίπου.
Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία ανταγωνιστικής τοπικής οικονομίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, ποιότητα και έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη των οικονομικών τομέων, τη διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής με όρους ποιότητας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανάπτυξη της στρατηγικής επίτευξης των γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος θα στηριχθεί στις επιμέρους πολιτικές ανάπτυξης των ειδικότερων τομέων του, όπως αγροτικού τουρισμού, αξιοποίησης τοπικών πόρων στο γεωργικό και μη γεωργικό τομέα, συμπληρωματικές υποστηρικτικές ενέργειες, δικτυώσεις, συνεργασίες, οι οποίες καθορίσθηκαν με βάση τις ανάγκες, τη δυναμική, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής παρέμβασης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τουρισμού, αυτές βρίσκουν γόνιμο έδαφος, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή, κυρίως εξαιτίας του Ολύμπου και των παραδοσιακών οικισμών του, είναι από τις πλέον γνωστές της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, το τοπικό πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και βελτίωσης της ποιότητας μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων,

Οι λοιποί δήμοι και τα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα που δεν χωροθετούνται στην περιοχή παρέμβασης LEADER στηρίζονται από τον ’ξονα 3 του Π.Α.Α. και τον ’ξονα 4 του «Ε.Π. Αλιεία».

ΣΧΕΤΙΚΟ LINK: http://www.pieriki-anaptixiaki.gr/index.html