Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Οταν μεγαλώσου θα γίνου Δημοτικός σύμβουλος

Πλησιάζουμι τς Δημουτικιές Εκλογιές κι οι Δημουτικ Σύμβουλ` φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Και πουλί καλά κάμουν από τ`ν στιγμή που είνι άλλουστε δικαίωμα τ` καθενός να δηλών` υποψήφιους μι όποιαν παράταξ` θελ` η κάθε υποψήφιους.
Αλλά...
Κάτ μ` λέει ότι τα πράγματα δεν είνι ακριβώς έτς` που έπριπιε να είνι. Ναι είναι δικαίωμα τ` καθενός, αλλά έχουν όλ` τα προυσόντα για τ`ν θέσ; Έχω διει κατά καιρούς κάθ` έναν καρυδιάς καρύδ`, να κατεβαίν` τς` Δημοτικιές Εκλογιές. Απ` τς σοβαρές προσωπικότητες με τ`ν απαιτούμεν μόρφωση και νοημοσύν, μέχρι τουν "μάγκα" τς γειτονιάς με τς τρελές γνωριμίες. Και όσο περνάν τα χρόνια, λιγοστεύουν οι σοβαροί και πληθαίνουν οι celebrities.

Κλασκόν παράδειγμα είνι του φαινόμενου που ξαφνικά όλ` αυτνι σε θμούνται κι νοιάζουνται για σιένα και τ`ν οικουγένεια σου. Άτομα που ή δεν τ` ήξερες πουτέ ή ενιώ παλιότερα τα συναντιούσες τσ δρόμ` κι έκαναν πως δεν σιε έβλεπαν ή δεν σι θιυμούνταν, τώρα σε φωνιάζουν από δύο στενά μακριά για να σου πουν μια καλησπιέρα και όλους τυχαίους μιάς που τς έφερε η κουβέντα να σου δώκουν τν κάρτα τς κι να σου πούν ότ κατεβαίνουν τ`ς εκλογιές. Του πιό χυδαίο είναι ότ` σε μια επουχή οικουνουμικής κρίς` και μεγάλς ανεργίας, όπου η κόσμους ψάχν` απελπισμιένα για μια χείρα βοηθείας, έρχονται αυτ`νοί και σε τάζιουν πράγματα σε ψηφουφόρς για τα οποία δεν είναι αρμόδιοι αυτνοί ή σι κάποιες περιπτώ`ς η ίδιος η Δήμαρχους. Αυτόυ γίνιται είτε επειδή μπερδεύετε και νουμίζ` πως πάν` για να βγούν` οι ίδιοι Δημάρχοι ή επειδή δεν ξέρουν ούτε αυτοί ποιές είναι οι αρμοδιοέτητες τ`ς ή απλά για να πούν ότι μπορούν και να πάρουν τν ψήφουσ. Για τν πρώτη περίπτωσ` δεν έχω να ειπω τίποτα. Δεν είμι ειδικός, να βρούν έναν και να ζητήσουν τν ευθύνη εκεί. Η τρίτη περίπτωση είναι η πιό αξιολύπητ` αλλά πουλλές φουρές πιάν`. Για τν δεύτερη περίπτωση έκανα τουν κόμπόσο και βρήκα απου του Υπουργείου Εσουτερικών τον "Κανονισμό Λειτουργίας Του Δημοτικού Συμβουλίου". Εκεί μπουρείτε να βρήτε τα πάντα σχετικά με τις αρμοδιότητες και τον τρόπον λειτουργίας. Βλέπετε ξαφνκά όλοι αγαπούνε τουν τόπου τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα λεφτά. Όλ`τους θιέλουν να βοηθήσουν τ`ν περιοχή τους ασχέτως τς αμοιβές τους. Και όταν περάσουν τα χρόνια και γι` άλλη μίαν φορά δεν έχ` γιν` τίποτα τς προκοπής, σου λένε "εγώ ένιας απλός σύμβουλος ήμουν. τι να έφτιανα;"

Λυπητιρές όμους είναι οι περιπτώσεις όπου τσι ίδιες εκλογές κατεβαίνουν δύο φίλ` ή συγγενείς και τσακώνουνταν γιατί θα μοιραστούν τς ιδιους ψήφους. Και δεν είναι μόνον αυτό, πού να ακούσετε τι λέει ο ένας για τουν άλλνον. Ο ένας κατακρίν` τουν άλλνο είτε για τς πολιτικές του ικανότητες και ιδεουτολογίες, είτε για του κοινωνικό τα` επίπεδο και τν μόρφωση. Ήθελα να 'ξερα δεν σκέφτουνται; Έχουν τυφλωθεί τόσον πουλί από το ψώνιο τς πολιτικής που δεν σέβουνται τίποτας; Δεν θμούνται που πριν κάτ` χρόνια παίζαν` μαζί στου δρόμου και κάναν διάφορες ταρζανιές τς οποίες θα έπρεπε να συζητάνε τώρα με τς οικογένειες τους και να γελάνε; Αντί αυτού προσπαθεί ο ένας να φανεί καλύτερους απ` τον άλλνονε, εεε όχι με τα επιτεύγματα του αλλά με τα λάθη τ` άλλουνού. Και πέφτουν όλ` στο ποιός είναι λιγότερο λάθος και όχι ποιός είναι σωστός.

Οι υποψήφ` Δήμαρχ` από τ`ν άλλνή μεριά, ίσως να κάμουν και καλά που μαζεύουν όποιουν θιέλουν, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τς γνωριμίες τ` καθενός, αντί να ψάξουν για πραγματικά άξια άτομα για του Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτνοί άλλωστε μπορεί να κάθουνται στν καρέκλα,και να λέν "Δε βαριέσαι... αφού μπορεί να μου φέρ` κι 150 ψήφοι". Η συνταγή αυτή πιάν` 100 χρόνια τωρα και εκεί φταίμι κι εμείς. Γιατί μπορεί απο μέσα μας να λέμι "που πας ρε Καραμήτρο" αλλά μιτά πάμι και τς ψηφίζμ.

Τέλος, για αυτούς τους λίγους που στην πραγματικότητα πάνε για να κάνουν κάτι καλό, τους δίνω τις θερμές μου ευχές και τους εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας να πετύχετε κάτι σε μια κοινωνία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι μόνοι που μπορούν να σας εμποδίσουν να το καταφέρετε είναι οι συνάδελφοι σας.
Ευχαριστώ πολύ για τα κείμενα τον Kolindrock για την καινοτομία του ...που άνοιξε τον δρόμο.... και το blog http://aero-logies.blogspot.com/2010/10/blog-post.html για την ιδέα του κειμένου