Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Η νεολαία στο επίκεντρο των δράσεων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι δράσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες,
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, στο Δημαρχείο, από την Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., Μαρία Πασχαλίδου, παρουσία του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.
«Όσο περισσότερο δίνεις βήμα στη νεολαία, σε κάθε επίπεδο, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα. Η συμμετοχή τους στα κοινά είναι εξαιρετικά σημαντική για να βελτιωθεί η κοινωνία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέοι να αντιληφθούν, μέσω όλων αυτών των δράσεων και των διαδικασιών, ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι προσφορά», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και εξήρε το έργο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στον τομέα αυτό, ξεκινώντας από την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 2014, της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας», η οποία άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στην πόλη.
«Με μια πλήρως λειτουργική ιστοσελίδα αλλά και με ανανεωμένο λογότυπο και αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε από την επιτυχημένη διοργάνωση της ‘’Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας’’, η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. επικεντρώνεται πλέον στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων νεολαίας, την προβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τον διάλογο μεταξύ των νέων της Ευρώπης και τη δημιουργία δομών και δράσεων για παιδιά και νέους», επισήμανε από την πλευρά της η Μαρία Πασχαλίδου.
Οι δράσεις
Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ ΜΕΑ)
Η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. λειτουργεί πέντε Κέντρα  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ηλικίας από 5 έως 12 ετών και ένα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, εξυπηρετούνται συνολικά 700 παιδιά, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στο πλαίσιο του   προγράμματος  «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζώης» μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι δομές αυτές στηρίζουν τις εργαζόμενες ή άνεργες οικογένειες αλλά και τα παιδιά απασχολώντας τα μετά το σχολικό ωράριο με δημιουργική απασχόληση. Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο, με ωράριο από τις 13.00 έως τις 22.00 και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ λειτουργεί από τις 07.00 έως τις 22.00, σε δύο βάρδιες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Europe Direct
To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct εντάσσεται σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που αριθμεί περίπου 480 κέντρα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων τα 17 βρίσκονται στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η Μαρία Πασχαλίδου «το Κέντρο λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών και φορέων. Οι πολίτες ενημερώνονται για θέματα σχετικά με τη νομοθεσία, τα προγράμματα, τις πολιτικές και τις δράσεις της Ε.Ε., τις επιχειρηματικές, εργασιακές και οικονομικές ευκαιρίες και παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα νεολαίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και περιβάλλοντος. Παράλληλα, καταγράφει και απαντά άμεσα στα ερωτήματα των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Νεολαία:
Εξαιρετικά σημαντικές είναι για την Κ.Ε.ΔΗ.Θ οι δράσεις που αφορούν τη νεολαία, δράσεις που δίνουν έμφαση στη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός Νέων και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, το οποίο μάλιστα, κατόπιν παραίνεσης και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, θα αποτελέσει «πιλοτικό» φορέα που θα παρουσιαστεί σε άλλους δήμους της Ελλάδας για την ίδρυση και λειτουργία αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων Νέων.
– Συμμετοχικός Προϋπολογισμός Νέων: Πρόκειται για μια διαδικασία συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων του ΔΣ της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή τμήματος των οικονομικών της πόρων. Οι πολίτες ψηφίζουν για δράσεις που θα επιθυμούσαν να υλοποιηθούν από τον δήμο τους σε δέκα θεματικές ενότητες και στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές ψηφίζονται από τους πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
– Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: Πρόκειται για έναν συμμετοχικό φορέα, ο οποίος επιτρέπει σε νέους, ηλικίας από 15 έως 30 ετών, να γίνουν ενεργοί πολίτες. Οι αποφάσεις καθώς και τα συμπεράσματα  θα προωθούνται για υλοποίηση μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου Νέων στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων της Κ.Ε.ΔΗ.Θ. και θα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
– Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014: Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας έφερε στη Θεσσαλονίκη μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις και ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατά το 2014, 200.000 νέοι επισκέπτες ήρθαν στην πόλη μας και η τουριστική κίνηση κατά το 2014 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της πόλης κατά την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ήταν η θεσμική συνεργασία με το σύνολο των διεθνών οργανισμών που έχουν δράσεις για τη νεολαία. Από τη συνεργασία αυτή προέκυψαν συνέργειες που ξεπερνάνε το επίπεδο των θετικών επιστολών που στάλθηκαν από την μεριά τους προς την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας  και τον Δήμο Θεσσαλονίκης» τόνισε η κ. Πασχαλίδου.
– Υλοποίηση και συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγών-ERASMUS (Πληροφορίες εδώ)
– Επισκέψεις μελέτης σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων (Πληροφορίες εδώ)
– Συνεργασίες,  υλοποίηση συνεδρίων και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για  κοινές δράσεις με τους εταίρους και τις αδελφοποιημένες πόλεις (Πληροφορίες εδώ)
– Συμμετοχή στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας και Δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Intercity Youth Network (Πληροφορίες εδώ)
– Θεατρική ομάδα «m0mentum» (Πληροφορίες εδώ)
-Το εκπαιδευτικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο της Κ.Ε.ΔΗ.Θ. Radiolaia, (http://radiolaia.blogspot.gr/)
Περισσότερες πληροφορίες για την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης  (Κ.Ε.ΔΗ.Θ) στην ιστοσελίδα www.kedith.gr