Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Η Κίνα διευρύνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια

Η Κίνα θα παραμείνει στον δρόμο του ανοίγματος των αγορών της και των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν την ανάπτυξή της, δήλωσε
ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επέβαλαν εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές της μιας χώρας από την άλλη.
Όπως υπογράμμισε ο Λι Κετσιάνγκ, στην ετήσια σύνοδο κορυφής «16+1» με τη συμμετοχή της Κίνας και ηγετών 16 χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Σόφια, η Κίνα είναι περισσότερο ανοικτή σε ξένα προϊόντα, καθώς το ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να στηριχθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
«Στα ξένα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις κινεζικές καταναλωτικές ανάγκες, θα ανοίξουμε την πόρτα. Επιπλέον, θα μειώσουμε συνολικά τους εισαγωγικούς δασμούς στην κινεζική αγορά», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.
«Εάν η Ευρώπη αποδυναμωθεί, τότε αυτό θα αποτελεί κακή εξέλιξη μόνο για την Κίνα, όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε. «Αυτή η πλατφόρμα (16 + 1) πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και να είναι διαφανής».
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η οικονομική μεταρρύθμιση διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας, ενώ και τα θεμελιώδη στοιχεία της δεν πρόκειται να μεταβληθούν.
«Το άνοιγμα ήταν σημαντικός παράγοντας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, έτσι θα συνεχίσουμε να ανοιγόμαστε περισσότερο στον κόσμο και σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διεύρυνση της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά», κατέληξε ο Λι Κετσιάνγκ.
Στις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής 16+1 περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, καθώς και η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.