Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Διαβάστε ένα περσινό άρθρο από το ΒΗΜΑ, που δείχνει γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία των πυρκαγιών της Αττικής

Δάσος από... αυθαίρετα
Ενα δίπατο σπίτι που ξεφύτρωσε στις καμένες εκτάσεις κάτω από τον Νέο Βουτζά, δίπλα στη λεωφόρο Μαραθώνος

* Τι έχει γίνει στις περιοχές της Αττικής που κάηκαν και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες
Μπίτσικα Παναγιώτα 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  08/07/2007
Στη λεωφόρο Μαραθώνος από Αθήνα προς Μάτι τα ίχνη από τις φωτιές του Ιουλίου του 2005 έχουν αποτυπωθεί στην καψαλισμένη γη αριστερά και δεξιά του δρόμου. Από τη μία οι εκτάσεις γύρω από την Αγ. Κυριακή, την Αγ. Τριάδα, τα Περιβολάκια της Ραφήνας και από την άλλη οι θέσεις που απλώνονται προς Ν. Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη... Είναι περιοχές που κάηκαν και, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική, οι πρωθυπουργικές διακηρύξεις διαβεβαίωναν για την προστασία τους με την κήρυξή των εκτάσεων ως αναδασωτέων. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι των εξαιρέσεων από την κήρυξη άφησε εκτός προστασίας καμένες δασικές εκτάσεις... Την ίδια ώρα άρχισαν πιο έντονες οι πιέσεις για ένταξη στο σχέδιο πόλεως από διεκδικητές, ενώ εμφανίστηκαν ακόμη και οικοδομικοί σύλλογοι που διεκδικούν εκτάσεις. Οπως συνέβη σε έκταση στη διασταύρωση Γ' εισόδου Ν. Βουτζά. Στη βάση της ανηφόρας προς Ν. Βουτζά, αριστερά, ξεπροβάλλει ένα δίπατο σπίτι πάνω από την καμένη έκταση. «Αυθαίρετο είναι. Ενα από τα πολλά της ευρύτερης περιοχής»μάς εξηγεί ο κ. Ν. Γιαννής από τον Σύλλογο Ν. Βουτζά. «Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόσφατα εμφανίστηκε σύλλογος "μεριδιούχων" που διεκδικεί έκταση 240 στρεμμάτων» σημειώνει. Πιο δίπλα, από τα όρια του Ν. Βουτζά ως τη λεωφόρο Μαραθώνος, εντός ορίων Ν. Μάκρης και ως τα όρια του Δήμου Ραφήνας νοτίως, ο οικοδομικός συνεταιρισμός Προβάλινθος διεκδικεί εδώ και καιρό την ένταξη στο σχέδιο πόλεως Ν. Μάκρης έκταση 800 στρεμμάτων. Στο μεταξύ ήδη κάποιοι διεκδικητές έχουν χτίσει και έχουν περιφράξει εκτάσεις, και βέβαια μέλη του συνεταιρισμού έχουν κάνει ιδιωτική πολεοδόμηση με δρόμους.
Τον Ιούνιο του 2006 ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Αθ. Λεβέντης είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή στην οποία ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» καταγγέλλει «καταπάτηση δασικής περιοχής και αυθαίρετη κοπή δασικών δέντρων στη θέση "Προβάλινθος" μεταξύ των οδών Καλαντζάκη και Καρπενησίου σε γήπεδο που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη από επιχειρηματία μάνδρας υλικών για οικοδομές,η οποία επιπροσθέτως είναι αυθαίρετη και στερείται σχετικής αδείας».
Εννοείται ότι ακόμη και στις εντός σχεδίου εκτάσεις του Ν. Βουτζά με μεγάλη ευκολία κόβονται πεύκα για οικοδόμηση οικιών· ενώ χτίζουν με συντελεστή κάλυψης 20%, τα εξαφανίζουν κατά τις εκσκαφές πλήρως από το οικόπεδό τους, έχοντας για θέα το πράσινο των γειτόνων... Πέραν τούτων είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς μπροστά στα μάτια του να αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα τα όσα λένε οι αρμόδιοι σχετικά με τις αναδασώσεις. Εκτάσεις που κάηκαν τρεις φορές, μεταξύ Ν. Βουτζά και Καλλιτεχνούπολης, έχουν «ερημοποιηθεί» και απλώνονται αποψιλωμένες. «Αν και δεν υπάρχει περίπτωση φυσικής αναγέννησης του δάσους εκεί (σ.σ.: τριπλοκαμένες εκτάσεις), κανείς δεν έχει φροντίσει για να γίνουν όπως πρέπει τεχνητές αναδασώσεις. Εμείς ως σύλλογος και ενεργοί πολίτες προβαίνουμε σε συστηματική αναδάσωση και προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας» λέει ο κ. Γιαννής.