Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Νικ. Ντίτορας: «Πληρώνουμε την άναρχη δόμηση»

«Όσο υπάρχει η εκτός σχεδίου δόμηση, θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα» υποστήριξε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας σχολιάζοντας τα γεγονότα και τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στο Μάτι Αττικής.
«Πληρώνουμε την άναρχη δόμηση που έχει γίνει τόσα χρόνια και θα την πληρώνουμε. Μόνο αν γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα, ότι είναι χτισμένο σε ρέματα και αν δεν μπορεί κανείς να χτίσει εκτός σχεδίου, θα μπει τέλος σ΄ αυτή την κατάσταση» συνέχισε και κάλεσε τους Θεσσαλούς πολίτες να μην ανησυχούν καθώς τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι ΟΤΑ έχουν συντάξει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, διευκρινίζοντας πως η μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους στην Αν. Αττική, ήταν μία ξεχωριστή περίπτωση.
Μιλώντας στο δίκτυο της ΕΡΤ Θεσσαλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ζωνών αντιπυρικής προστασίας που υπάρχουν στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ο κ. Ντίτορας ανέφερε πως αυτές είναι ελάχιστες και πως στο πέρασμα των χρόνων διαπιστώθηκε ότι «δεν είναι το α και το ω».
«Αυτό που χρειάζεται, είναι οι δασικοί δρόμοι να είναι καθαροί και προσβάσιμοι για να μπορεί να υπάρχει άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής. Η δασική υπηρεσία παρόλα τα προβλήματα τους συντηρεί κάθε χρόνο» και επεσήμανε το καθήκον των πολιτών να τηρούν τους κανόνες και να σέβονται το περιβάλλον.
Ο κ. Ντίτορας ο οποίος διετέλεσε επί 20 χρόνια Δασάρχης Βόλου, ανέφερε το παράδειγμα της Μαγνησίας, όπου δεν υπάρχει καμία αντιπυρική ζώνη αφού οι δασικές υπηρεσίες έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνουν καθώς θα μπορούσαν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τέλος εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αν και χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της πολιτείας πριν χρόνια να μεταφέρει την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στην Π.Υ.

https://dasarxeio.com/