Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου

 
 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Παρουσία του Πρέσβη της Τσεχίας
και της ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού
πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου



Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιουνίου η επίσημη τελετή έναρξης του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jan Bondy και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη. Σε μια βραδιά αφιερωμένη στον τσέχικο πολιτισμό, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι η Τσεχική Δημοκρατία, το κοινό απόλαυσε μία εξαιρετική συναυλία από το διεθνούς φήμης τσέχικο κουαρτέτο ENSEBLE MARTINU και στη  συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις τρεις εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών και παρουσιάζουν δημιουργούς και όψεις του τσέχικου πολιτισμού. 


Η βραδιά άνοιξε με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση.


Στη σύνδεση του αρχαίου παρελθόντος με το σήμερα, που επιτυγχάνει με τις εκδηλώσες του το Φεστιβάλ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και οικοδεσπότης της βραδιάς, Γρηγόρης Παπαχρήστος. “Εδώ στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς για να γιορτάσουμε την επίσημη έναρξη του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Όπως και παλιά, πριν από αιώνες, εδώ στην ίδια πόλη, αξιωματούχοι και πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας προσέρχονταν για να πάρουν μέρος στη γιορτή που τελούνταν τότε με την επωνυμία “Ολύμπια εν Δίω”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ και κάλεσε στο βήμα τον καθηγήτη Δημήτρη Παντερμαλή λέγοντας χαρακτηριστικά “σ’ αυτήν εδώ τη γιορτή και σ’ αυτή την πόλη εκείνος που σας αρμόζει να σας καλωσορίζει και να σας υποδεχθεί είναι ο άνθρωπος που την ανέδειξε και χάρη σ’ αυτόν μπορούμε εμείς σήμερα να διοργανώνουμε τις δικές μας γιορτές, εφάμιλλες με εκείνες που τελούνταν από τους αρχαίους Μακεδόνες”. 


 Στη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου που συμπληρώνει σε λίγο, όπως είπε, μισό αιώνα ζωής αναφέρθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής. Έχοντας συνδέσει το όνομα με τις ανασκαφές και την ανάδειξη του αρχαίου Δίου μοιράστηκε μνήμες από εκείνη την εποχή. “Θέλω να εκφράσω τη χαρά που αυτό το φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε σχεδόν επεισοδιακά θα έλεγα, κατάφερε να επιζήσει. Όπως όλοι ξέρουμε ο χρόνος είναι η λυδία λιθος για την ποιότητα αυτών που οργανώνουμε και σχεδιάζουμε. Ειδικά για τον τόπο μας έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου σε λίγο θα συμπληρώνει μισό αιώνα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που παρακολούθησα αυτή τη διαδρομή από την πρώτη αρχή έως τώρα και συνέπεσε να συνεβρεθούμε με τους ανθρώπους του θεάτρου μέσα στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Βρήκαμε τη μέση οδό ώστε εκείνα τα χρόνια και εμείς να συνεχίζουμε τις ανασκαφές και εκείνοι να κάνουν παραστάσεις” ανέφερε ο κ. Παντερμαλής και πρόσθεσε: “Το αρχαίο θέατρο απέδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα. Ένα θέατρο των ελληνιστικών χρόνων, της μεγάλης ακμής του Δίου, κατά την περίοδο του Αλεξάνδρου και αμέσως μετά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα είδος επιβίωσης εκείνης της μακρινής περιόδου. Ο τόπος είναι σπουδαίος, η θέση του είναι εξαιρετικά σημαντική και φυσικά βαραίνει πάντα από πάνω του η σκιά του Ολύμπου” κατέληξε ο καθηγητής ευχόμενος καλή επιτυχία στη διοργάνωση και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.


Την ιδιαίτερη χαρά για την τιμή να είναι η Τσεχική Δημοκρατία τιμώμενη χώρα στο φετινό φεστιβάλ εξέφρασε ο τσέχος πρέσβης Jan Bondy.  


“Είναι η ιδιαίτερη η χαρά μας που και μέσα από το Φεστιβάλ θα γιορτάσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της χώρας μας. Ελπίζω ότι θα απολαύσετε το μουσικό πρόγραμμα αλλά και τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου” είπε καλοσωρίζοντας το κοινό ο κ. Bondy.  Σημείωσε μάλιστα ότι στην χώρα του τα παιδιά διδάσκονται από μικρά για τον Όλυμπο και για τους 12 θεούς ενώ είναι πολλοί οι τσέχοι που έρχονται ως τουρίστες εδώ. “Κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι σε μας η περιοχή”  σημείωσε ο τσέχος πρέσβης καλώντας το κοινό να απολαύσει την ελληνοτσέχικη, όπως είπε, βραδιά.


Με την ιδιότητα του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Τσεχίας  ο βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την αποδοχή της πρότασής του από τον κ. Bondy να είναι η Τσέχικη Δημοκρατία τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ. Σημείωσε δε ότι η τσέχικη δημοκρατία δε γιορτάζει μόνο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της αλλά και τα 50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας.


Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας  του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη η οποία ύμνησε την πολυεπίπεδη προσφορά του Φεστιβάλ Ολύμπου. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο ΟΡΦΕΟ “με επάρκεια και αποτελεσματικότητα συντονίζει μια ευρύτατη σύμπλευση διαφορετικών φορέων, Υπουργείων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνικών οργανισμών αλλά και ιδιωτών παραγόντων και δημιουργών κάτω από μία κοινή προσπάθεια. Μία προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την επιτυχή εκτέλεση των ποικίλων δράσεων που προβάλλουν το πολιτιστικό μας απόθεμα αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία των ημερών μας, στηρίζουν και ενισχύουν τον τουρισμό και προβάλλουν πολυεπίπεδα τη χώρα μας”. 


Μεταξύ άλλων η κ. Βλαζάκη τόνισε ιδιαίτερα την καθοριστική συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη ενός τόπου, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έρχεται από την όποια κοντόφθαλμη και συχνά βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη από την εκμετάλλευση των μνημείων, των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων ή των καλλιτεχνικών δρωμένων και εκδηλώσεων αλλά από τη συνεχή επαφή και επικοινωνία με το πολιτιστικό μας απόθεμα και τη σύγχρονη δημιουργία. 


Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θεσμό της τιμώμενης χώρας που καθιέρωσε ο ΟΡΦΕΟ από το 2010 και στη διαφορετική δυναμική και εξωστρέφεια που απέκτησε με το συγκεκριμένο θεσμό το Φεστιβάλ Ολύμπου.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού του δήμου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου- Παρτσαλίδου ενώ το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου και δεκάδες φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου.



Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μέλος του ΔΣ του ΟΡΦΕΟ Χάιδω Παπαχατζή.