Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

"Ο τουρισμός στη μέγγενη της υπερφορολόγησης" -Του Φώντα Μπαραλιάκου

Ο τουρισμός στη μέγγενη της υπερφορολόγησης
Του Φώντα Μπαραλιάκου
Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων


Ο τουρισμός είναι χωρίς αμφισβήτηση το δυνατό μας «όπλο», ο στυλοβάτης της οικονομίας.
Είναι ο τομέας που την χρονιά που πέρασε αντιπροσώπευε το 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ, εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%. Σε απόλυτα νούμερα η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 ανήλθε σε 18,3 δισ. ευρώ. Ενώ η συμβολή του στην απασχόληση στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φτάνει στο 16,9% και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% και αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας. 
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για το μέλλον του τουριστικού τομέα στην χώρα μας. 
Ένα σχέδιο που προβλέπει την μείωση φόρων και επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με μια νέα συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα, για μια επιχειρηματικότητα αξιών, που τηρεί τη νομοθεσία και επιβραβεύει τους εργαζομένους.
Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο χαμηλό συντελεστή του 13%, με απώτερο στόχο όλο το τουριστικό προϊόν (εστίαση και διαμονή) να ενταχθεί στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. που, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, η Ν.Δ. θα το μειώσει στο 11%.
Ένα σχέδιο με μείωση των φορολογικών συντελεστώνΜείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα και με δέσμευση για εξέταση και κατάργηση του ειδικού πρόσθετου τέλους διανυκτέρευσης που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς.
Πρόκειται για στρατηγικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού.
Αν ρίξουμε μια ματιά στις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- θα δούμε ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερο Φ.Π.Α. τόσο στην εστίαση όσο και στην διαμονή, καθώς ο Φ.Π.Α. στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%.
Τα παραπάνω είναι μελετημένα και κοστολογημένα ώστε να έχουν θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά της χώρας ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση που έγινε από την Κυβέρνηση Σαμαρά αποδείχτηκε ότι υπήρξε αύξηση και όχι μείωση εσόδων. Επιπλέον, η άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή.
Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Δίνει προοπτική στον δυναμικό κλάδο του τουρισμού ελευθερώνοντας τον από τα δεσμά της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των καλών πρακτικών, που θα φέρουν την Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως