Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πραγματοποίηση ενημέρωσης – εκπαίδευσης δασικών υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Πιερίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς

Μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, προς τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Δρ Στέφανο Διαμαντή,
πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, συνάντηση και ενημέρωση των δασικών υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας, πάνω σε θέματα που αφορούν σε βασικές ασθένειες τις καστανιάς και τους τρόπους δασοκομικού χειρισμού τους.

DSC_0589
Η συνάντηση έγινε στο δάσος Λόφου (Παλιοζάζακο) πλησίον του οικισμού «Μόρνας» Πιερίας, σε συστάδες καστανιάς με πρεμνοφυή διαχείριση, των επονομαζόμενων καστανωτών, από τα οποία παράγεται πολύτιμη ξυλεία.
DSC_0596
Σημαντική ήταν η διαπίστωση, ότι σε όσα δείγματα εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της βιολογικής καταπολέμησης που εφαρμόστηκε με τη σημαντικότατη συνεισφορά του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων και στην Πιερία, από το έτος 2006, με τοποθέτηση μολύσματος που αποτελείται από φυσικά υπομολυσματικά (προσβεβλημένα με ιό) στελέχη του μύκητα C. Parasitica. Ο ιός, σύμφωνα με τον Δρ Στέφανο Διαμαντή, προσβάλλει στη φύση τον παθογόνο μύκητα, τον καθιστά υποπαθογόνο και στη συνέχεια διασπείρεται με φυσικούς μηχανισμούς. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται η συνολική μείωση του πληθυσμού του παθογόνου μύκητα και η σταδιακή υποβάθμιση της ασθένειας. Έλκη που φέρουν υποπαθογόνα στελέχη του μύκητα, αν και μπορεί να καλύπτουν περιμετρικά τον κορμό, επεκτείνονται μόνον επιφανειακά, δεν παρουσιάζουν έκπτυξη αδηφάγων βλαστών και δεν νεκρώνουν τα δέντρα.
Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ευχαριστεί θερμά τον Δρ Στέφανο Διαμαντή, για τις πολύτιμες πληροφορίες και τις οδηγίες του, ως προς τους δασοκομικούς χειρισμούς που κατά περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διαχείριση του δάσους.
Επίσης, ευχαριστεί το Δασικό Συνεταιρισμό Λόφου, για την συνεργασία και την υποστήριξη της ενημέρωσης.

https://dasarxeio.com/