Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου πρακτικών του Συνεδρίου Προσκυνηματικού Τουρισμού σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους με όλους τους φορείς της Πιερίας

  Παρουσιάστηκε  την Τετάρτη 16 Mαΐου το βιβλίο των Πρακτικών του Β΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας
της Ελλάδος με θέμα: «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας», στην κατάμεστη αίθουσα της  Βαρναβείου Βιβλιοθήκης.
          Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης και η  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.


          Το B' Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού είχε διοργανωθεί στην Πιερία το Νοέμβριο του 2016, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β', από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και όλους τους τοπικούς φορείς.
          Μέσα από τις γραμμές του τόμου των πρακτικών πραγματοποιείταιη κατάθεση επιστημονικών απόψεων και η περιγραφή εμπειριών από έγκριτους εισηγητές από την Ελλάδα και  το εξωτερικό, σχετικά με καλές πρακτικές στην προώθηση και ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού.


          Στόχος, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των ιερών μνημείων, προσκυνημάτων και κειμηλίων, η προσέλκυση και ανάπτυξη των προσκυνημάτων και ταξιδίων θρησκευτικού ενδιαφέροντος και η βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της περιοχής μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
          Παράλληλα το βιβλίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο του Προσκυνηματικού Τουρισμού, μιας και η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη λόγω του θρησκευτικού της πλούτου όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακραίωνη ιστορία της.


          Το βιβλίο προλόγισαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης κα Πιπίτσα Μακρίδου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ.  Σάββα Χιονίδη, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελος Λαγδάρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου , η  Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας-Πέλλας-Ημαθίας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Γεώργιος Ζωγράφος.


          Ο κάθε ομιλητής από την δική του οπτική και με τον δικό του τρόπο, υπερθεμάτισαν την σπουδαιότητα να γίνονται τέτοιου είδους Συνέδρια στην Πιερία καθώς ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί στοιχείο ενότητας της κοινωνίας των ανθρώπων και ανάδειξης του πνευματικού πλούτου που κρύβει ο τόπος μας ενώ ταυτόχρονα παράγει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και βοηθά αποτελεσματικά στην ανάπτυξη πλήθους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
          Όλοι τους αναφέρθηκαν στη  διαχρονική αξία, αλλά και τη ιδιαίτερη δυναμική που εμπεριέχει ο Προσκυνηματικός Τουρισμός, και ανέπτυξαν με τη σειρά τους το περιεχόμενο του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου, προσθέτοντας επικαιροποιημένες θέσεις και προβληματισμούς στον μελλοντικό προγραμματισμό δράσεων.


           Ανάμεσα στο εκλεκτό ακροατήριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης με ειδικότητα «Τουριστικές Επιχειρήσεις», συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους.
          Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε  ο δημοσιογράφος τουριστικού ρεπορτάζ και υπεύθυνος ύλης  της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας  «ΟmorfaΤaxidia.gr»  κ. Σάκης Παπαδόπουλος.