Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Την Πέμπτη το Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά

 
 Ξεκινούν το πρωινό της Πέμπτης 24 Μαΐου οι εργασίες του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου: «Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την
καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις». Διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς «Krinos» - Perrotis College και θα πραγματοποιηθεί στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Στόχος του είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.


Θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για την επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Ένας από τους ακαδημαϊκούς, με παγκόσμια αναγνώριση, είναι ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου De La Grasa της Σεβίλλης, Dr.Antonio Garrido Fernandez, ο οποίος θα τιμηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου θα επικεντρωθούν: στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές. Το επερχόμενο συνέδριο θα είναι το πρώτο σε μια σειρά διετών διοργανώσεων, τα οποία θα καλύψουν επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με την ελιά, όπως: αγορές, προϊόντα, τεχνολογίες και πρακτικές.


Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στις 09:30 με τους χαιρετισμούς των επισήμων και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εργασίες. Μία από τις επιστημονικές ανακοινώσεις αφορά την ποικιλία "Κοθρέικη", η οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένη αλλά έχει μεγάλη διατροφική αξία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την συμβολή της στην παραγωγή ελαιολάδου για ασθενείς με διαβήτη. Οι Γιώργος Ζακυνθινός και Αλέξανδρος Παπαχατζής, από τα ΑΤΕΙ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας, αντίστοιχα, θα τονίσουν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται για την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας και για την παραγωγή μαύρων κονσερβοποιημένων ελιών. Θα αναφερθούν σε τριετή έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε το έλαιο που περιέχει η «Κοθρέικη», οι ολικές φαινόλες και το προφίλ των λιπαρών οξέων. 


«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημειώθηκε σημαντικό επίπεδο συνολικών φαινολών που έφθασαν στα 575mg GAE/L κατά το χρόνο συγκομιδής στα μέσα Δεκεμβρίου κάθε έτους. Επίσης, βρέθηκε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο παλμιτελαϊκού οξέως (ω-7). Η ποσότητα 3,5% (ανά 100gr ολικών λιπαρών οξέων) του ακόρεστου λιπαρού οξέος αποτελεί σοβαρή περίπτωση παραγωγής ελαιολάδου για την προστασία της υγείας. Στη βιβλιογραφία, το παλμιτελαϊκό οξύ έχει φανεί ότι έχει σημαντικές μεταβολικές δράσεις που βελτιώνουν την ομοιόσταση της γλυκόζης ολόκληρου του σώματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η έρευνά για το προφίλ των λιπαρών οξέων σε αυτή την ποικιλία όπου, υπάρχει ουσιαστικά ως πληθυσμός, σε όλη την Ελλάδα  και  σε συνδυασμό με την  περιεκτικότητας της  σε ολικές φαινόλες συνεχίζεται και αφορά στην παραγωγή ενός ελαιολάδου για ασθενείς με διαβήτη», θα τονίσουν.