Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το Δικαστήριο της ΕΕ επιβεβαιώνει την απαγόρευση χρήσης των τριών επικίνδυνων για τις μέλισσες νεονικοτινοειδών

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε με σημερινή του απόφαση τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 2013 στη χρήση τριών
νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων που θεωρούνται επικίνδυνα για τις μέλισσες, περιορισμοί κατά των οποίων είχαν προσφύγει οι εταιρείες Bayer et Syngenta.
Χωρίς να περιμένει την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε ήδη στο τέλος του Απριλίου να διευρύνει αυτήν την πρώτη απαγόρευση της χρήσης τριών ουσιών – της ιμιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και  Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta –  σε όλες τις ανοικτές καλλιέργειες και όχι μόνο στα θερμοκήπια.
Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει μερικούς περιορισμούς στην χρήση των  νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Οι δύο εταιρείες, η ελβετική  Syngenta και η γερμανική Bayer, προσέφυγαν κατά των περιορισμών χρήσης των προϊόντων τους, ενώ η Syngenta ζήτησε επιπλέον αποζημίωση ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε στο σύνολό τους τις προσφυγές των δύο εταιρειών, βασιζόμενο στις μελέτες που δημιουργούν ανησυχίες για τους όρους έγκρισης των νεονικοτινοειδών, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόζει κανόνες προστασίας των μελισσών.