Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ηλεκτρονική έκδοση αδειών θήρας, αξιοκρατία, έσοδα και φαινόμενα διαπλοκής

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους
υπουργούς εάν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών θήρας.
Από το κείμενο της ερώτησης παραθέτουμε ορισμένες φράσεις:
– «…αποτελεί αναχρονισμό η αδυναμία της χώρας μας να εκδώσει ή να θεωρήσει ηλεκτρονικά τις άδειες θήρας».
– «…η ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας θα μπορούσε να συμβάλλει στην αξιοκρατική έκδοση αδειών, αφανίζοντας ενδεχόμενα φαινόμενα διαπλοκής και θα επιτάχυνε τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοσή της».
– «…η ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας…θα απάλλασσε τους κυνηγούς από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας».
– «…ο εξορθολογισμός της διαδικασίας έκδοσης της άδειας, αφενός μειώνει το κόστος της άδειας και την ταλαιπωρία των κυνηγών και αφετέρου αποδίδει άμεσα τα έσοδα στο κράτος».
– «…η ηλεκτρονική άδεια θήρας μπορεί να γίνει πραγματικότητα και οι υπηρεσίες να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα ακόμη και στην ύπαιθρο».
Επίσης, οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το ποσό εξοικονόμησης που υπολογίζεται ότι θα προέλθει στον Κρατικό Προϋπολογισμό από τη ηλεκτρονική έκδοση των αδειών θήρας αλλά και για τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών θήρας και να διασφαλιστεί η αξιοκρατία στην έκδοση αυτών των αδειών.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οικονομικών
Θέμα: «Ηλεκτρονική έκδοση αδειών θήρας»
Με τον δασικό κώδικα του Ν.Δ. 86/1969 και συγκεκριμένα με το άρθρο 262 «Άδειαι θήρας» καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος απόκτησης άδειας θήρας, ενώ με Υπουργικές Αποφάσεις κάθε χρόνο ορίζονται επιμέρους λεπτομέρειες για τα θηρεύσιμα είδη και άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αποτελεί αναχρονισμό η αδυναμία της χώρας μας να εκδώσει ή να θεωρήσει ηλεκτρονικά τις άδειες θήρας. Μάλιστα, εν έτει 2018 η σχετική νομοθεσία δεν έχει επικαιροποιηθεί, σε αντίθεση με πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία εδώ και πολλά χρόνια εκδίδουν άδεια θήρας ηλεκτρονικά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας θα μπορούσε να συμβάλλει στην αξιοκρατική έκδοση αδειών, αφανίζοντας ενδεχόμενα φαινόμενα διαπλοκής και θα επιτάχυνε τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοσή της. Παράλληλα, θα απάλλασσε τους κυνηγούς από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, καθώς σήμερα αναγκάζονται να συναλλάσσονται με πολλούς διαφορετικούς φορείς πριν την έκδοση της άδειας.
Τέλος, τα έσοδα από την έκδοση άδειας θήρας είναι πάρα πολλά και αποδίδονται υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού. Το παράβολο που έχει κατά καιρούς προταθεί για την ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας ανέρχεται στα 80 ευρώ. Σήμερα, ένας κυνηγός δαπανά 130-170 ευρώ για την άδειά του, καθώς πληρώνει την εφορία, τις τράπεζες, την ασφάλεια και τον κυνηγετικό σύλλογο στον οποίο ανήκει, έως ότου καταλήξει να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά στο Δασαρχείο, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση ή την θεώρηση της άδειας. Επομένως, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας έκδοσης της άδειας, αφενός μειώνει το κόστος της άδειας και την ταλαιπωρία των κυνηγών και αφετέρου αποδίδει άμεσα τα έσοδα στο κράτος.
Επειδή, από τα επίσημα στοιχεία οι κυνηγοί ξεπερνούν τις 200.000
Επειδή, η ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας θα περιορίσει τον χρόνο έκδοσης της άδειας και την γραφειοκρατία που την συνοδεύει.
Επειδή, στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, όπου οι πλατφόρμες των υπηρεσιών του Δημοσίου έχουν σε πολλές περιπτώσεις ενοποιηθεί, η ηλεκτρονική άδεια θήρας μπορεί να γίνει πραγματικότητα και οι υπηρεσίες να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα ακόμη και στην ύπαιθρο.
Επειδή, στον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι που έγινε το 2016 είχε αποτυπωθεί το αίτημα για την απλοποίηση έκδοσης της άδειας και το Υπουργείο έβλεπε θετικά αυτήν την πρωτοβουλία.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :
  1. Προτίθενται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών θήρας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών θήρας και να διασφαλιστεί η αξιοκρατία στην έκδοση αυτών των αδειών;
  3. Πόσα είναι τα έσοδα από τις σημερινές άδειες θήρας τα τελευταία δυο χρόνια και ποιο είναι το ποσό εξοικονόμησης που υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την ενέργεια αυτή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
– Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
– Αντωνίου Χρήστος
– Βαγιωνάκη Ευαγγελία
– Βαρδάκης Σωκράτης
– Γιαννακίδης Ευστάθιος
– Γκαρά Αναστασία
– Γκιόλας Ιωάννης
– Εμμανουηλίδης Δημήτριος
– Θελερίτη Μαρία
– Ιγγλέζη Αικατερίνη
– Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
– Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
– Καστόρης Αστέριος
– Κοζομπόλη- Αμανατίδη Παναγιώτα
– Μανιός Νικόλαος
– Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
– Μορφίδης Κωνσταντίνος
– Μουσταφά Μουσταφά
– Μπαλωμενάκης Αντώνιος
– Ντζιμάνης Γεώργιος
– Ουρσουζίδης Γεώργιος
– Παπαδόπουλος Νικόλαος
– Παυλίδης Κωνσταντίνος
– Σαρακιώτης Ιωάννης
– Σέλτσας Κωνσταντίνος
– Σκούφα Ελισσάβετ
– Τσόγκας Γεώργιος