Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Πλαστική χειρουργική: Συμβουλές για γρήγορη και καλή ανάρρωση

Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι για τους ασθενείς το «εισιτήριο» για βελτιωμένη εμφάνιση και αυτοεκτίμηση, και μοιραία ανυπομονούν να
ολοκληρωθεί η ανάρρωσή τους ώστε να απολαύσουν τον νέο τους εαυτό.
Ωστόσο «κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και πολλές άλλες παράμετροι μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο που θα απαιτηθεί έως ότου αναρρώσει πλήρως και φανεί το τελικό αποτέλεσμα», τονίζει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Ευτυχώς, οι ασθενείς μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, λαμβάνοντας ορισμένα έξυπνα μέτρα. Να τι συνιστά η Δρ. Δανιήλ:
1. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Οι επιπλοκές είναι πιθανότερες τις μέρες αμέσως μετά την εγχείρηση, ενώ η επούλωση μπορεί να παρεμποδιστεί από τις λάθος κινήσεις.
Γι’ αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες που σας έχει δώσει ο χειρουργός σας. Είναι ο μόνος που ξέρει ποιο είναι το καλύτερο και το σωστό για εσάς. Φροντίστε μόνο να διευκρινίσετε κάθε απορία που τυχόν θα σας δημιουργηθεί, όταν σας δίνει τις οδηγίες του.
2. Να είστε υπομονετικοί. Η επούλωση χρειάζεται χρόνο, ο οποίος διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Το πρήξιμο, οι μώλωπες και ο αποχρωματισμός του δέρματος ενδέχεται να διαρκέσουν επί εβδομάδες. Επιπλέον, μερικές επεμβάσεις χρειάζονται ακόμα και ένα χρόνο για να δείξουν το τελικό αποτέλεσμά τους, αφού πρέπει να υποχωρήσει εντελώς η φλεγμονή και να πάρουν οι μαλακοί ιστοί την τελική θέση τους. Υπάρχουν επίσης επεμβάσεις που έχουν εμφανές αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα ή εβδομάδα.
Ρωτήστε λοιπόν τον χειρουργό σας σε πόσο καιρό θα αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα και πότε θα οριστικοποιηθεί, ώστε να ξέρετε πόση υπομονή χρειάζεστε.
3. Χαλαρώστε. Το στρες είναι εμπόδιο στην επούλωση, επομένως πρέπει να βγάλετε από το μυαλό σας την αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και να ηρεμήσετε.
Δοκιμάστε οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει: χαλαρωτική μουσική, διάβασμα, περίπατος σε πάρκα ή δάση, απαλή γιόγκα, διαλογισμός, παζλ, κέντημα, πλέξιμο, σταυρόλεξα είναι μερικές πιθανές ιδέες.
4. Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο.  Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες ή αποχρωματισμό στη θέση της τομής. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή που θα οδηγήσει σε «κακοφορμισμένη» ουλή.
Να αποφεύγετε την άμεση έκθεση του χειρουργημένου τμήματος του σώματός σας στον ήλιο και να περιορίσετε την έμμεση έκθεση σε αυτόν. Επίσης, όσο καλυμμένο κι αν είναι το δέρμα σας, πρέπει να το αλείψετε και με αντηλιακό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.
Πόσο καιρό πρέπει να είστε προσεκτικοί; Ο χειρουργός σας θα σας δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες.
5. Προστατεύστε το δέρμα σας από τα στοιχεία της φύσης. Εκτός από τον ήλιο, εχθρός του χειρουργημένου δέρματος είναι και οι δυνατοί άνεμοι, η σκόνη, οι ρύποι και ο καπνός.
Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, που θα μπορούσαν να εκθέσουν την χειρουργική τομή στα στοιχεία της φύσης.
6. Αποφύγετε την έντονη γυμναστική. Λίγο τζόγγινγκ ή η γυμναστική στο γυμναστήριο μπορούν να δράσουν χαλαρωτικά. Ωστόσο συνήθως συνιστάται αποφυγή αυτών των δραστηριοτήτων για 4-6 εβδομάδες έπειτα από τις αισθητικές επεμβάσεις (αναλόγως, βέβαια, και με την επέμβαση).
Έως ότου σας δώσει ο χειρουργός τη συναίνεσή του, να αποφύγετε τις δραστηριότητες αυτές διότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις τομές που ακόμα επουλώνονται και να οδηγήσουν σε πρόσθετους μώλωπες και αιμορραγία.
7. Μην σηκώνετε βάρος. Έπειτα από μεγάλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική, αντενδείκνυται ακόμα και το να σηκώσει μια μητέρα το μωρό της.
Επομένως, όταν πρόκειται να χειρουργηθείτε, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον πλαστικό χειρουργό για τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις σας, ούτως ώστε να σας πει πόσος καιρός θα χρειασθεί έως ότου ανακτήσετε πλήρως τις δραστηριότητές σας.
8. Προσέξτε τη διατροφή σας. Η επούλωση χρειάζεται κατ’ αρχάς καλής ποιότητας πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, αυγά, όσπρια, πουλερικά, ανάλατοι ξηροί καρποί) και επαρκείς θερμίδες.
Χρειάζεται επίσης τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α και C (π.χ. εσπεριδοειδή, καρότα, μπρόκολο, τομάτες, γλυκοπατάτες, ρόδι, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, μάνγκο, ξερά βερίκοκα, πιπεριές κ.λπ.). Απαραίτητος είναι ακόμα ο ψευδάργυρος (π.χ. από αρακά, μαυρομάτικα φασόλια, γιαούρτι, στρείδια, άπαχο μοσχάρι).
Αν θελήσετε να πάρετε διατροφικά συμπληρώματα, συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.
9. Να πίνετε άφθονο νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την μετεγχειρητική φροντίδα. Να πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε όσο χάσατε στη διάρκεια του χειρουργείου και να διατηρείτε την καλή ενυδάτωση του δέρματός σας.
Καλό είναι επίσης να πίνετε ένα φυσικό χυμό την ημέρα. Καφές και τσάι επιτρέπονται, αλλά με μέτρο (όχι πάνω από 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Περιέχουν καφεΐνη η οποία σε μεγάλες ποσότητες δρα διουρητικά και ευνοεί την αφυδάτωση.
10. Μείνετε μακριά από ποτό και τσιγάρο. Και τα δύο επιβραδύνουν την διαδικασία της επούλωσης και προκαλούν αχρείαστες επιπλοκές.
Το αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό και δυσχεραίνει την επούλωση, ενώ ασκεί διουρητική δράση και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.
Το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) μειώνει την παροχή οξυγόνου στα σωματικά κύτταρα και έτσι εμποδίζει την επούλωση.
11. Προσέξτε τι φάρμακα παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα, διατροφικά συμπληρώματα και βότανα μπορεί να αυξήσουν τις επιπλοκές όπως η αιμορραγία.
Επομένως ενημερώστε τον χειρουργό σας για οτιδήποτε πρόκειται να πάρετε, από το πιο απλό παυσίπονο και βότανο μέχρι την κορτιζόνη και τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.