Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Παρέμβαση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τη ΛΑΡΚΟ

Παρέμβαση στήριξης της ΛΑΡΚΟ η οποία κινδυνεύει πλέον με διάλυση
μετά την πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018.
Η παρέμβαση του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική μιας και μετά τη δικαστική εκκαθάριση σε επίπεδο ΕΕ της υπόθεσης των δήθεν κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία, αυτή καλείται να επιστρέψει ποσό 136 εκατομμυρίων Ευρώ πράγμα βεβαίως εντελώς ανέφικτο με βάση τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.
Ως εκ τούτου διάφοροι κυβερνητικοί και Ευρωπαϊκοί κύκλοι καθώς και η τρόικα δρομολογούν στην πράξη τη διάλυση της εταιρείας, το ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων (εργοστάσιο, ορυχεία κλπ) αντί πινακίου φακής και το πέταγμα στο δρόμο τουλάχιστον 1200 εργαζομένων.
Στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στην αρμόδια Επίτροπο Κα Βεστάγκερ είπε: «Θα ήθελα να αναφερθώ στο περίφημο θέμα των κρατικών ενισχύσεων και να πω ότι πολλές φορές, επειδή υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις, η τιμωρία που υπάρχει στις επιχειρήσεις είναι ουσιαστικά να επιστρέψουν αυτά τα κονδύλια».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Θα αναφερθώ κυρία Επίτροπε σε ένα σοβαρό θέμα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία ΛΑΡΚΟ, μία εταιρεία που έχει 1200 εργαζομένους, μια εταιρεία σημαντική στον μεταλλευτικό τομέα, μια εταιρεία ανάσα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Έχει υποχρεωθεί πλέον, να επιστρέψει 136 εκατομμύρια  Ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Και ποιά είναι η απάντηση; Να διαλυθεί η εταιρεία. Να τριχοτομηθεί, να χωριστεί το εργοστάσιο από τα ορυχεία. Δηλαδή εδώ έχουμε μια παραγωγική μονάδα η οποία πρέπει να επιβιώσει, η οποία πρέπει να δώσει ζωή στην οικονομία και στο όνομα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων διαλύεται, διαλύεται η οικονομία της περιοχής».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Είναι αυτό οικονομική πολιτική; Δώστε μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί το θέμα αυτό είναι καυτό για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Ευχαριστώ πολύ».
Απαντώντας στην Παρέμβαση – Ερώτηση του Νότη Μαριά η Επίτροπος Κα Μ. Βεστάγκερ είπε: «Για την Ελληνική υπόθεση που αναφέρθηκε. Δυστυχώς, εγώ δεν ξέρω λεπτομέρειες για αυτήν την υπόθεση, νομίζω ότι ήταν απόφαση της προηγούμενης Commission, όμως με χαρά θα επανέλθω κύριε Μαριά στην υπόθεση για να το συζητήσουμε».
Από την παραπάνω απάντηση της Επιτρόπου αποδεικνύεται ότι παρά την σοβαρότητα της υπόθεσης, οι Ελληνικές Αρχές και ιδίως οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν έρθει καν σε επαφή με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές (παρά την εξαιρετική δυσκολία της συγκεκριμένης υπόθεσης), προκειμένου να βρεθεί επωφελής λύση για την επιχείρηση, τους εργαζομένους της και την εθνική οικονομία, μια και η ΛΑΡΚΟ ως γνωστόν είναι επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.
Το Παρέμβαση - Ερώτηση του Νότη Μαριά και την απάντηση της Επιτρόπου Κα Βεστάγκερ: