Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία!

Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία!

Έχουμε 32 Κυριακές μπροστά μας να μην τους τις χαρίσουμε!

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 1/4 10πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους
Στις 1/4 για ακόμη μια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα του εμπορίου, έτσι μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων η κυριακάτικη αργία, που επιβλήθηκε μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, καταργείται στο βωμό των μνημονίων, του κεφαλαίου και του κέρδους των πολυεθνικών.
Το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος για τις «7 Κυριακές», στη συνέχεια είχαμε το μέτρο των «52 Κυριακών» και την «πιλοτική» εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2014, την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, από το 3ο μνημόνιο τον δρόμο που άνοιγε για «περισσότερες Κυριακές» και στη συνέχεια τις «2 επιπλέον υπό όρους Κυριακές» στα τέλη του 2016. Τον Μάη του 2017 η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης επέβαλε το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές, υποτίθεται για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλες «τουριστικές» περιοχές όπως Σπάτα, Ελληνικό, Αυλώνα (!) κ.ά. Είναι προφανές όμως πως αυτή είναι μία φτηνή προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα, πως ανοίγουν έτσι τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα πανελλαδικά, και για όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Κόντρα στα ψέματα και την προπαγάνδα παλιών και νέων μνημονιακών και των παπαγάλων τους, η εμπειρία των τελευταίων χρόνων από όσες Κυριακές λειτούργησαν τα καταστήματα δείχνει ότι καμία αύξηση του συνολικού τζίρου δεν υπήρξε, ούτε φυσικά και των θέσεων εργασίας. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, το μεγαλύτερο τίμημα όμως το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι τεράστιο χτύπημα γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας διαλύοντάς μας σωματικά και ψυχικά. Η πίεση που δεχόμαστε στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη και καταργώντας την κυριακάτικη αργία η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ, ουσιαστικά θα ελαχιστοποιήσει τον ελεύθερό μας χρόνο και την ξεκούρασή μας .
Ειδικά τώρα που εδραιώνεται ένα νέο σύστημα εκμετάλλευσης εναντίον των εργαζομένων από τους κανίβαλους της ΕΕ που εκτελεί η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θέλει να μας κάνει σκλάβους με μισθούς πείνας, με δώδεκα μέρες συνεχούς δουλειάς χωρίς ρεπό (αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου) με Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές και σε συνδυασμό με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ανοίγουν τον δρόμο διάπλατα για την επταήμερη εργασία και την πλήρη αποκτήνωσή μας.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κρατηθεί στην εξουσία, για άλλη μια φορά τα έδωσε όλα στους δανειστές με το κλείσιμο της 3ης και σε λίγο της 4ης αξιολόγησης. Προσπαθούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό με ψέματα για έξοδο από τα Μνημόνια και βιωσιμότητα του χρέους – ενώ υπόγραψαν Μνημόνιο διαρκείας με επιτροπεία ως το 2060 και αιματηρά πλεονάσματα! Τα νέα βάρβαρα μέτρα μάς ξεζουμίζουν ολότελα, απειλούν την εργατική τάξη με δουλοποίηση, απαλλοτριώνουν κάθε δημόσια υποδομή: Μείωση του αφορολόγητου στα 5.681€ (κόστος 1 μισθός το χρόνο). Μείωση των κύριων συντάξεων (κόψιμο 1 με 2 συντάξεις το χρόνο). Περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, θέρμανσης, φτώχειας κλπ. Ξεπουλιέται το 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ κ.α. Άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων(απεργία). Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.
Όμως, ακόμα και μ’ όλα αυτά, υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα αντιστάσεις με παραδείγματα όπως τους συναδέλφους στα Public που με τις συνεχείς αντιδράσεις την 1η Κυριακή (23/7) εφαρμογής της υπουργικής απόφασης απέτρεψαν το άνοιγμα των καταστημάτων. Καθώς και την απεργία των συναδέλφων-ισσών στα Notos (10/9).
Με εφαλτήριο την κινητοποίηση της 1/04 να ετοιμαστούμε για να αποτρέψουμε το συνεχές κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Ειδικά στις περιοχές που θα ξεκινήσει ξανά το μέτρο των “32 Κυριακών” το Καλοκαίρι να οργανώσουμε την αντίστασή μας με επιτροπές αγώνα και επικοινωνίας σε κάθε μαγαζί. Με αποκλεισμούς και απεργίες να κόψουμε την όρεξη των εργοδοτών, όπως και πέρσι. Να επιβάλουμε το δίκιο του εργαζόμενου στην πράξη.
Παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν, κόντρα στις φιλο-εργοδοτικές και διασπαστικές τακτικές όπως αυτές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, να πιάσουμε ξανά το νήμα μέσα από την ιστορία εργατικού κινήματος, ν΄ αποκρούσουμε την άγρια επίθεση που δεχόμαστε, να μην αφήσουμε κανένα κατάστημα να ανοίξει καμία Κυριακή.
- Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
- Απαγόρευση των απολύσεων
Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
- Κάτω τα μνημόνια Γενική Απεργία Διαρκείας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, για να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίστασή μας
τηλ: 2310265730 blogwww.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr