Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ε. Σκούφα: «Βασική μέριμνα της ελληνικής πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη του Ελληνισμού στην Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη»

Τοποθέτηση της βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

«Βασική μέριμνα της ελληνικής πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη του Ελληνισμού στην Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη»
Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο περιέγραψαν στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τις συγκεκριμένες περιοχές, στα μέλη της Επιτροπής. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Γεύση από Ελλάδα
Χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω σήμερα ακόμη περισσότερο Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για το πείσμα και το θάρρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον η βουλεύτρια Πιερίας συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της για σύσταση υποεπιτροπής ειδικής για τα θέματα του Ελληνισμού των συγκεκριμένων περιοχών.
Τα προβλήματα
Η κ. Σκούφα έκανε λόγο για πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ίμβρου, Τενέδου, Κωνσταντινούπολης, τα οποία περιγράφηκαν όπως είπε με έναν πολύ γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο από τους φορείς, οι οποίοι μετέφεραν μια εικόνα του υπάρχοντος εγκλωβισμού και απομόνωσης των Ελλήνων των συγκεκριμένων περιοχών.
«Μας εκθέσατε ότι εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δεν υπήρχε επίσκεψη στα νησιά, Έλληνα Υπουργού ή Ελληνίδας Υπουργού. Μας είπατε και όντως έτσι είναι, ότι δεν υπάρχει καν ακτοπλοϊκή σύνδεση της μητρόπολης χώρας, της Ελλάδας, με τα νησιά αυτά, ενώ υπάρχει με τη Μυτιλήνη, που είναι δίπλα, δεν υπάρχει παραδίπλα, στην Ίμβρο και την Τένεδο. Και από την άλλη, θέλω να σας θαυμάσω ειλικρινά, διότι, εξ όσων γνωρίζω, η γείτων χώρα εξ ανατολών δεν διακρίνεται και τόσο πολύ για το δημοκρατικό της ήθος. Ίσα-ίσα, έχει επιδείξει, κατά καιρούς, το πόσο αντιδημοκρατικά, πόσο αυταρχικά συμπεριφέρεται απέναντι σε κάθε διαφορετική εθνοτική ομάδα. Ειλικρινά, σας θαυμάζω και θαυμάζω τους συμπατριώτες μας, που, παρά την απομόνωση, παρά την αίσθηση πικρίας, που μπορεί να έχουν από την Ελλάδα, παρόλα αυτά, ζουν υπό το βάρος και αν θέλετε, υπό τη μόνιμη φοβία και απειλή, ενός Τούρκου –θα μου επιτρέψετε- μη δημοκράτη ηγέτη».
Οι φορείς
Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ. Νικόλαος Ουζούνογλου και Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, αντίστοιχα, Πάρις Ασανάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Χρήστος Κάλφας και Παναγιώτης Οκουμούσης, Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης», αντίστοιχα, Παύλος Σταματίδης, Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, Χρυσούλα – Μαρία Γκούλτα, Ειδική Γραμματέας του Συλλόγου Ιμβρίων, Ελένη Απίστολα, Νικόλαος Γκούλτας, Μαρία Παπαθεοδώρου και Ναταλί-Νίκη Τσακίρογλου, μέλη νεολαίας Ιμβρίων,, Μιχάλης Κόκκινος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ευανθία Παπαδάτου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτριος Μαραβέλιας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Νικόλαος Χιωτάκης, Σύμβουλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε..

Δείτε εδώ την ομιλία