Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Συναντήσεις του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη με αγρότες

Ενημερωτικές συναντήσεις με αγρότες

Στοχεύουμε μακρύτερα από
την απλή επιβίωση των αγροτών

Σε μια περίοδο που οι αγρότες βρίσκονται «υπ’ ατμόν» για κινητοποιήσεις, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης  πραγματοποίησε επαφές και συναντήσεις, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα και τις διεξόδους.
Το βράδυ της Πέμπτης,  προσκεκλημένος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας και συνοδευόμενος από μέλη του Αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας , είχε μια μακρά συνάντηση με τα μέλη του συνεταιρισμού στα γραφεία τους.  
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, από το φορολογικό και το ασφαλιστικό,  μέχρι τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των συνεργατικών σχημάτων των αγροτών.
Αναφορικά με το φορολογικό και τις αιτιάσεις των αγροτών ότι πλήττονται από τη νέα ρύθμιση , ο βουλευτής ανέφερε ότι  για την τεράστια πλειοψηφία, το 85% των αγροτών, υπάρχουν οφέλη και όχι ζημιές και παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της φορολογικής ρύθμισης, δηλαδή το 2016, οι 577.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με βάση αυτά που δήλωσαν, πλήρωσαν φόρο 70 εκατ. ευρώ, ενώ αν ίσχυε ο νόμος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (4172/2013), που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, θα πλήρωναν 173 εκ., δηλαδή υπερδιπλάσια.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ενδεχόμενο θέσπισης  σοβαρών φορολογικών κινήτρων για τους αγρότες που θα επιλέξουν τη συμμετοχή τους σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών), τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως μοναδική αποτελεσματική λύση στα οικονομικά αδιέξοδα των μικρών και μεσαίων αγροτών και μοναδικό σοβαρό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Εξ ου και η γενναία οικονομική στήριξη και σε βάθος πενταετίας, που προβλέπουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους συνεταιρισμούς, επεσήμανε ο βουλευτής.
Για το ασφαλιστικό, υπενθύμισε ότι ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών όδευε προς  κατάρρευση και συνεπώς μηδενικές παροχές, πως οι αλλαγές που αποφασίστηκαν τον διέσωσαν, πως εξασφαλίστηκε μια προσαρμογή των νέων ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019) και όχι απότομα και πως η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών (πάνω από το 80% των αγροτών, που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ) καλούνται να πληρώσουν  ασφαλιστικές εισφορές  της μικρότερης, υποχρεωτικής κλίμακας, ενώ αυτό που θα διασφαλίσουν είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ως ελάχιστη βάση υπολογισμού, που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ για έναν αγρότη με είκοσι χρόνια ασφάλισης.
Για το θέμα του ΕΛΓΑ, που βρίσκεται επίσης στα θέματα αιχμής των διαμαρτυρόμενων αγροτών, ο  κ. Καστόρης παραδέχθηκε πως  μπορεί να υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, τόνισε ωστόσο πως ο δημόσιος αυτός Οργανισμός έχει καταφέρει να μειώσει στο μισό τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 2018 θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης και την ασφαλιστική λογική του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτονται περισσότερες ζημιές στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή.
Υπεραμύνθηκε δε της  (και κυβερνητικής) θέσης  για την ανάγκη ολόπλευρης στήριξης του δημόσιου  χαρακτήρα του Οργανισμού, έναντι της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκρίνει την είσοδο ιδιωτιών επιχειρηματιών στον τομέα των αγροτικών ασφαλίσεων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα σχέδια βελτίωσης και η οικονομική στήριξη των νέων αγροτών, με τον βουλευτή να σημειώνει την ομολογούμενη  μεγάλη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και το γεγονός πως στο πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών εντάχθηκαν αυτή τη φορά υπερδιπλάσιοι αιτούντες. Όσο για τους επιλαχόντες, ένα θέμα που αφορά αρκετούς και στην Πιερία, ενημέρωσε πως σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία και πως θα ενταχθεί μεγάλος αριθμός  τους στο πρόγραμμα.
«Πρόθεση μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, όπως έγινε και με τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για όλα τα αγροτοεφόδια»,  ανέφερε ακόμη ο κ. Καστόρης, προσθέτοντας πως  στόχος της κυβέρνησης  δεν είναι απλώς να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος, αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Και για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε όλοι μαζί τους τρόπους που θα ενισχύσουμε τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών, να δούμε νέους τρόπους παραγωγής και να βρούμε νέες καινοτόμες ιδέες στον αγροτικό χώρο. Να εφαρμόσουμε, δηλαδή,  ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που θα είναι επωφελές και για τους αγρότες, αλλά και για την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Καστόρης.
Στο τέλος της συνάντησης, τα μέλη του Συνεταιρισμού της Καρίτσας  επέδωσαν υπόμνημα με αιτήματά τους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο για ενημέρωση του βουλευτή, όσο και για να τα μεταφέρει προς τον Οργανισμό.
Οι επαφές  του βουλευτή με αγρότες συνεχίστηκαν και το σαββατοκύριακο με αγρότες από τη βόρεια Πιερία.