Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Οι 12 απαντήσεις στις ερωτήσεις για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Μετά την προειδοποίηση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), με εισαγωγή
ζώων στη χώρα μας, το Reader αναζήτησε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για νόσο των ζώων. 
Τι προκαλεί την ΑΠΧ;
Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι ένα μεγάλος και πολύπλοκος ιός, ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASFV)
Είναι η ΑΠΧ πρόβλημα μόνο στην Αφρική;
Όχι. Το 2007, η ΑΠΧ αναφέρθηκε στη Γεωργία. Η εισαγωγή της εκεί σχετίστηκε με υπολείμματα μαγειρείων από πλοία που ήλθαν από τη Νοτιοανατολική Αφρική. Η ΑΠΧ προχώρησε γρήγορα, εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, καθώς και στο υπόλοιπο της περιοχής του Καυκάσου (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) και σε μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ορισμένα κρούσματα αναφέρθηκαν πολύ κοντά στα σύνορα της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων ενός περιστατικού στην Ουκρανία και ενός άλλου πρόσφατα στη Λευκορωσία ), γεγονός που καθιστά τη νόσο αυτή σημαντική απειλή για την χοιροτροφία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και πέραν αυτής. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Κένυα, και ενδημεί στις περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Μαδαγασκάρης. Η πρώτη εξάπλωση της ΑΠΧ έξω από την Αφρική εμφανίστηκε στην Πορτογαλία το 1957, ως αποτέλεσμα διατροφής κάποιων χοίρων κοντά στο αεροδρόμιο της Λισσαβόνας με απορρίμματα τροφών από αεροσκάφη. Η ΑΠΧ έχει αναφερθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και ήταν ενεργός στην Ισπανία και την Πορτογαλία για περισσότερο από 3 δεκαετίες, μέχρι να εκριζωθούν με επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πάντως, η ΑΠΧ υπάρχει σήμερα στη Σαρδηνία.
Συνήθως μετά από πόσο καιρό εκδηλώνεται η νόσος σε ένα ζώο από τη στιγμή προσβληθεί;
Η συνήθης περίοδος επώασης είναι 3 με 15 ημέρες. Στην οξεία μορφή της νόσου είναι 3-4 ημέρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ