Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

«Πακέτο» μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας

«Πακέτο» μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας

Της Ελισσάβετ Μπέττυ Σκούφα,
Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν διορθώσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επανασυνδέσεις ρεύματος, σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα.
·         Έκπτωση έως και 61% στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις για την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος, καθώς υιοθετούνται νέες κλίμακες (σ.σ. σήμερα υπάρχουν 4 κλίμακες), με στόχο τη διόρθωση της στρέβλωσης που υπήρχε στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο σύστημα προβλέπει τιμολόγηση στη βάση κλιμακίων, ενιαία για το σύνολο της κατανάλωσης. Κάτι που προκάλεσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά για λόγους κάλυψης των αναγκών θέρμανσης.
Η κύρια αλλαγή που επέρχεται με το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ είναι πως όταν ο καταναλωτής υπερβαίνει την κατανάλωση ενός κλιμακίου, τότε θα τιμολογείται με την υψηλότερη χρέωση του επόμενου κλιμακίου μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση και όχι για το σύνολο, όπως ίσχυε ως τώρα. Για μεγαλύτερη οικιακή κατανάλωση το νέο σύστημα συνεπάγεται χαμηλότερες χρεώσεις μέχρι κατανάλωση 3.463,609 kWh. Αν, για παράδειγμα ένα νοικοκυριό καταναλώσει:
1.601 kWh, οι 1.600 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,0069€ ανά κιλοβατώρα και η 1 κιλοβατώρα με 0,05€ και όχι το σύνολο των 1.601 κιλοβατώρων με 0,0157€ ανά κιλοβατώρα (μείωση 55,88%).
2.001 kWh, οι 1.600 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,0069€ ανά κιλοβατώρα, οι 400 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,05€ ανά κιλοβατώρα και η 1 κιλοβατώρα με 0,05€ και όχι το σύνολο των 2.001 κιλοβατώρων με 0,03987€ ανά κιλοβατώρα (μείωση 60,99%).
3.001 kWh, οι 1.600 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,0069€ ανά κιλοβατώρα, οι 400 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,05€ ανά κιλοβατώρα, οι 1.001 κιλοβατώρες θα χρεωθούν με 0,085€ ανά κιλοβατώρα και όχι το σύνολο των 3.001 κιλοβατώρων με 0,04488€ ανά κιλοβατώρα (μείωση 13,78%).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ το 88,95% της οικιακής κατανάλωσης  δεν υπερβαίνει τις 1.600 kWh/τετράμηνο και το 95,75% τις 2.400 kWh.


Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή του ίδιου κλιμακωτού τιμολογίου ΥΚΩ και για τη νυχτερινή κατανάλωση (για όσους καταναλωτές έχουν νυχτερινό ρεύμα), ενώ τώρα ισχύει ενιαία τιμή για όλες τις κιλοβατώρες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Για τη νυχτερινή κατανάλωση, η νέα κλίμακα είναι ίδια με την ημερήσια, ενώ η παλιά χρέωση ήταν ενιαία, 0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Έτσι, για καταναλώσεις μέχρι 1600 κιλοβατώρες προκύπτει όφελος για τον καταναλωτή αφού θα χρεώνεται με την τιμή του πρώτου κλιμακίου που είναι 0,0069 ευρώ. Για υψηλότερες καταναλώσεις όμως, πάνω από τις 1680 κιλοβατώρες το τετράμηνο οι ΥΚΩ για το νυχτερινό αυξάνονται.
Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 360 εκατ. ευρώ (από πλεόνασμα που επήλθε από την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) στην αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), απέτρεψε την αύξηση των σχετικών χρεώσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Κάλυψε δηλαδή όλο το έλλειμμα από τις ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015, την περίοδο δηλαδή που κυβερνούσε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, καθώς το έλλειμμα του 2012 ήταν της τάξεως των 156 εκατ. Ευρώ, το 2013 προστέθηκαν άλλα 148 εκατ. ευρώ και το 2014 άλλα 92 εκατ. ευρώ που σωρευτικά ανήλθαν στα 393 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, οι οφειλές που επέτρεψε η προηγούμενη κυβέρνηση να συσσωρευτούν, θα προκαλούσαν ετήσια επιβάρυνση περί τα 50 ευρώ σε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 kWh το τετράμηνο. Αυτό απετράπη οριστικά. Οι χρεώσεις θα αποκλιμακωθούν σημαντικά, με τη σταδιακή ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων με υποβρύχια καλώδια όπου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2018 και αντίστοιχα η δεύτερη φάση το 2020, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό, συγκεκριμένα το 50% της χρέωσης Υ.Κ.Ω. μέχρι το 2023. Παράλληλα προωθούμε σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις για τα μικρότερα νησιά, στο πλαίσιο και της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «καθαρή ενέργεια για όλα τα νησιά».
·         Μειώσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Σε σχέση με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εισάγεται και νέα κατηγορία δικαιούχων (αυτοί που λαμβάνουν το ΚΕΑ), οι οποίοι θα έχουν διπλάσια έκπτωση στα τιμολόγιά τους από αυτή που λαμβάνουν σήμερα (θα φθάνει μέχρι το 70%). Παρέμβαση που θα επηρεάσει 400.000 νοικοκυριά. Η δεύτερη κατηγορία θα δικαιούται την ίδια έκπτωση που λαμβάνει και σήμερα. Παράλληλα, για όλες τις οικογένειες, θα προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως η κατοχή ακίνητης περιουσίας αξίας 150.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Ταυτόχρονα, καταργείται η απένταξη από το ΚΟΤ σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης έως και 10% ανά κατηγορία. Με το νέο πλαίσιο, οι ευπαθείς ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ΜΟΝΟ για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
·         Δεύτερη ευκαιρία για άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα
Τέλος, στο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνεται και η ρύθμιση, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία προβλέπεται η διάθεση 10 εκατ. ευρώ, ως εφάπαξ βοήθημα, για τη στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν έτσι να αποκαταστήσουν τη σύνδεσή τους και στη συνέχεια:
-              είτε να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ, που προβλέπει 70%, για αυτές τις κατηγορίες
-              είτε να αναζητήσουν τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας τον νέο θεσμό, των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Ο καθορισμός των δικαιούχων, τα κριτήρια, το ύψος, η κατανομή του ποσού, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες διάθεσης και ελέγχου της ενίσχυσης, θα περιγραφούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.
Με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που συζητείται ήδη στη Βουλή, επιτρέπουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε σχήματα παραγωγής ενέργειας, την οποία μπορούν να αξιοποιούν και για αυτοκατανάλωση. Άρα οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να προσφέρουν στους πιο ευάλωτους πολίτες προνομιακή πρόσβαση στο ρεύμα που παράγει η Ενεργειακή Κοινότητα, αξιοποιώντας μέρος από το πλεόνασμα που προκύπτει.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι από το 2014 καμία αύξηση δεν έχει γίνει στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ βελτιώθηκαν τα επαγγελματικά τιμολόγια με κλιμακούμενες εκπτώσεις. Τα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η συνολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τέλη και φόρους ανήλθε σε 71,22%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 01.01.2012 ίσχυε η κλιμάκωση με επτά (7) διαβαθμίσεις χρέωση, από 01.01.2013 οι διαβαθμίσεις χρέωσης μεταβλήθηκαν από επτά (7) σε τρεις (3), ενώ από 25.07.2014 με τη σύμφωνη γνώμη της πρώην πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων άλλαξε εκ νέου η διαβάθμιση και απομείνανε μόνο δύο κλίμακες, με αποτέλεσμα να υπάρξει «κρυφή» αύξηση της χρέωσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Οι κλίμακες είναι πλέον μέχρι 2.000 KWh και από 2.000 KWh και πάνω. Για να γίνει κατανοητό, μια κατανάλωση της τάξεως των 800 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 45,00 €, το 2013 62,34 € και το 2014 75,68 € ανά τετραμηνία. Αντίστοιχα μια κατανάλωση της τάξεως των 3.000 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 274,65 € και τα έτη 2013 και 2014 307,56 € ανά τετραμηνία. Σε επίπεδο ποσοστιαίων μεταβολών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουμε μια αύξηση που κυμαίνεται στο 60% ενώ στα υψηλά και υψηλότατα εισοδήματα η αύξηση κυμαίνεται κοντά στο 15%.