Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η Aïcha Sinaceur από την Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου, μιλάει στον Βασίλη Δημούση από τον ιστότοπο 100Plus


Η Aïcha Sinaceur από την Πρεσβεία του Μαρόκου στο 100Plus (www.100plus.gr).



Πείτε μας λίγα λόγια για την θέση σας και τον ρόλο σας στην Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου.
Είμαι Σύμβουλος οικονομικών και πολιτιστικών υποθέσεων της Πρεσβείας του Βασιλείου του Μαρόκου στην Αθήνα. Ρόλος μου είναι να εκπροσωπώ το Μαρόκο στην Ελλάδα και να συμβάλλω στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο φίλων χωρών μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδίως μέσω της οργάνωσης εκδηλώσεων που εντάσσονται, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Πως είναι να εργάζεστε στο διπλωματικό σώμα και να βρίσκεστε σε διαφορετικές χώρες ανά τα χρόνια;
Το να είναι κανείς μέλος του διπλωματικού σώματος, αποτελεί τιμή, διότι το να εκπροσωπεί κανείς τη χώρα του είναι ένας ρόλος ευαίσθητος και σημαντικός, αλλά και εξαιρετικά πολύτιμος, δεδομένου ότι δεν μπορεί να την εκπροσωπεί εάν δεν τρέφει ακλόνητη αγάπη για αυτήν. Οπωσδήποτε, είναι δύσκολο να ζει κανείς μακριά από τη χώρα του, αλλά και εγώ, όπως όλοι οι διπλωμάτες, έχω ως κύριο μέλημά μου να την υπηρετήσω όσο το δυνατόν καλύτερα και να πετύχω να δώσω ώθηση ή να ενισχύσω τους δεσμούς με φίλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Πόσα χρόνια η Πρεσβεία του Μαρόκου βρίσκεται στην Ελλάδα;
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου του Μαρόκου και της Ελληνικής Δημοκρατίας εγκαθιδρύθηκαν το 1960. Ο πρώτος Πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά στην Αθήνα διορίστηκε την 1η Οκτωβρίου 1961.
Εκτός της ιδιότητάς σας ως διπλωμάτης, ασχολείστε με κάτι άλλο όπως π.χ. συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτισμού ή φιλανθρωπίας;
Παρότι με συναρπάζουν πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, σε κάποιο βαθμό συναντώνται και ταιριάζουν απόλυτα με την ιδιότητα μου ως διπλωμάτης. Αγαπώ την ιστορία, την ανάγνωση, την αρχιτεκτονική, την κοινωνιολογία και την τέχνη, γενικότερα, ενώ τρέφω ιδιαίτερη αγάπη στα ταξίδια και, μέσω αυτών, στο να έρχομαι σε επαφή με άλλες κουλτούρες.
Πείτε μας λίγα λόγια για την χώρα σας.
Το Μαρόκο είναι μια χώρα με πολλά χρώματα, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από τη λέξη «πολυμορφία», είτε μιλάμε για λαϊκή τέχνη, είτε για τοπία, είτε για αρχιτεκτονική, για τα παζάρια ή τη γαστρονομία του.
Πράγματι, είναι ένα σταυροδρόμι όπου συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί, κουλτούρες, γλώσσες, πεποιθήσεις και θρησκείες, και αυτό συμβαίνει από τα βάθη της ιστορίας. Είναι, λοιπόν, όλες αυτές οι βερβερικές, αραβικές, εβραϊκές, μεσογειακές και αφρικανικές πολιτισμικές επιρροές που κάνουν τη μαροκινή κουλτούρα τόσο πλούσια. Σε αυτή την πολιτισμική πολυμορφία προστίθεται και η γεωγραφική ποικιλομορφία του. Πράγματι, το Μαρόκο αποτελείται από πολύ διαφορετικά τοπία, από την έρημο ως τα βουνά του, και ως τις εύφορες πεδιάδες του που πλαισιώνουν η συνολικού μήκους άνω των 3.500 χιλιομέτρων ακτογραμμή του. Όλες αυτές οι συναντήσεις με άλλους πολιτισμούς, με άλλες γλώσσες και φυλές, έχουν καλλιεργήσει στο μαροκινό λαό το ενδιαφέρον για τους άλλους λαούς και τον πολιτισμό τους.
Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Μαρόκου στον επιχειρηματικό τομέα η κάπου αλλού;
Υπάρχει ήδη οικονομική συνεργασία και υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η ναυτιλία και η γεωργία. Πράγματι, αρκετές συμφωνίες υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Μάρδα στο Μαρόκο το 2016, ιδίως στους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, θαλασσίων μεταφορών, κ.α. Η 8η Μικτή Ελληνομαροκινή Επιτροπή, δε, θα συνεδριάσει εντός του 2018, κάτι που καταδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών μας να επενδύσουν περαιτέρω στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχει περεταίρω περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και αν ναι σε ποιους τομείς;
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αδελφικοί δεσμοί μεταξύ του Μαρόκου και της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην κοινή μας μεσογειακή καταγωγή, στους ανεξίτηλους ανθρώπινους, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Και αυτό αποτελεί σταθερό θεμέλιο για μια πιο προηγμένη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πολιτική, η μετανάστευση, η οικονομία, η εμπορική ναυτιλία, η αειφόρος ανάπτυξη, τα αγροτροφική βιομηχανία, η επιστημονική, ακαδημαϊκή και κοινωνικοπολιτισμική συνεργασία.
Άλλωστε, το Μαρόκο, όπως και η Ελλάδα, έχει ένα προσανατολισμένο στην δράση όραμα και είναι σε θέση να υποβάλει ενδιαφέρουσες προσφορές για επενδύσεις. Πράγματι, οι μαροκινές εταιρείες είναι αρκετά ώριμες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, αξίζει, δε, να σημειωθεί εδώ ότι το Μαρόκο είναι ο 2ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αφρική, μεταξύ των αφρικανικών χωρών.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ