Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Πιερίας στο Βελιγράδι

   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή του Σωματείου Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Πιερίας στο Βελιγράδι, όπως αυτή διοργανώθηκε στις 17 με 20 Οκτωβρίου 2017, με τη συμμετοχή μελών
του Σωματείου αλλά και φίλων συνταξιούχων του Νομού μας.
Την πρώτη ημέρα της εκδρομής, οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι ξεκίνησαν την εκδρομή τους περνώντας περιφερειακά από τα Σκόπια, έφτασαν στη Σερβία και στην πρωτεύουσα το Βελιγράδι όπου το απόγευμα έκαναν βόλτα για να γνωρίσουν το κέντρο της πόλης.


Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν την περιήγησή τους από το σύμβολο της παλιάς πόλης του Βελιγραδίου, το φρούριο Καλεμέγκνταν που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα, τον Πύργο Νεμπόισα που ήταν η φυλακή και ο τόπος θανάτου του Ρήγα Φερραίου και στη συνέχεια τις εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή. Επισκέφθηκαν την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό Θέατρο, το περίφημο αρχοντικό της πριγκίπισσας Ljubica και φυσικά τον Άγιο Σάββα, τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο Ναό των Βαλκανίων ενώ την ίδια ημέρα είδαν το μνημειακό κέντρο του Τίτο, το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο. Το απόγευμα έκαναν βόλτα στον μεγάλο πεζόδρομο της οδού Κνεζ Μιχαήλοβα και το βράδυ διασκέδασαν σε μια από τις ομορφότερες περιοχές που θυμίζει τα παλιά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης μας, την περίφημη Skadarlijia με τους πλανόδιους μουσικούς να τραγουδούν παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια.
Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι αναχώρησαν για την πόλη Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και χτισμένη στις όχθες του Δούναβη. Κατά την περιήγησή τους είδαν το κάστρο Petrovaradin, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό, το Δημαρχείο ενώ είχαν και ελεύθερο χρόνο στον κεντρικό πεζόδρομο για τις αγορές τους. Το απόγευμα επισκέφθηκαν την επαρχιακή πόλη Stremsi Karlovsi, μια πόλη με ιδιαίτερη πνευματική και πολιτιστική αξία δεδομένου ότι εκεί κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό του κόσμου και εκεί βρίσκεται η ιστορική έδρα του Πατριαρχείου και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου.


Την τελευταία ημέρα της εκδρομής και πριν την αναχώρησή τους από τη Σερβία, οι συνταξιούχοι του Νομού μας επισκέφθηκαν την ιστορική πόλη Νις που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νισάβα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας καθώς και ο τόπος γέννησης του Μέγα Κωνσταντίνου. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής τους και το βράδυ επέστρεψαν στην όμορφη Κατερίνη μας.
 Με την άφιξή τους, όλοι ευχαρίστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που διοργάνωσαν την εκδρομή καθώς και τον ξεναγό και οδηγό του τουριστικού λεωφορείου του γραφείου του κ. Βελώνη Νικολάου για την άψογη μετακίνησή τους.
Ήταν μια μνημειώδης εκδρομή και αξέχαστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.