Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Προβολή της Δευτέρας από την Κινηματογραφική Λέσχη

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης συνεχίζει τις προβολές της την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου με την ταινία ‘Ο επιφανής πολίτης’. Οι προβολές
γίνονται στις 19.00 και 21.30, στην αίθουσα 2 του κινηματογράφου Ευκαρπίδη.

Σκηνοθεσία: Γκαστόν Ντιπρά, Μαριάνο Κον (Αργεντινή)
Παίζουν: ‘Οσκαρ Μαρτίνεζ, Ντάντι Μπριέβα, Νόρα Νάβας

Λιτή, διεισδυτική και πικρά συγκινητική κομεντί, πάνω στη φήμη, την καλλιτεχνική ελευθερία και τη σχέση ζωής και τέχνης. Έχοντας αρνηθεί να παραστεί σε μια σειρά από βραβεύσεις και δημόσιες εκδηλώσεις, ο Αργεντινός νομπελίστας συγγραφέας Ντανιέλ Μοντεβάνι δέχεται να ταξιδέψει από τη Βαρκελώνη πίσω στη γενέτειρα του, η οποία θέλει να τον τιμήσει. Σαράντα χρόνια μετά ωστόσο, το μικρό Σάλας είναι γεμάτο εκπλήξεις για το διάσημο συγγραφέα, οι οποίες ξεκινούν από την υποδοχή του στο αεροδρόμιο και συνεχίζονται με μια σειρά ομιλιών που πρέπει να κάνει ή κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οφείλει να συμμετάσχει. Μέσα σε όλα αυτά ο αμήχανος Μοντεβάνι θα συναντήσει παλιούς γνωστούς και νέους θαυμαστές, όπως και το κορίτσι που άφησε πίσω του, παντρεμένο πλέον με έναν παιδικό του φίλο.
Δύο είναι τα λαμπερά ατού αυτής της απολαυστικής σκεπτόμενης ταινίας. Το πρώτο είναι η ερμηνεία του Μαρτίνεζ που του δίνει βάθος, αποδεικνύοντας την αδυναμία του καλλιτέχνη να συμβιβαστεί με την πεζή καθημερινότητα και τους ανθρώπους της, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο τίμημα. Το δεύτερο είναι το σενάριο το οποίο νοστιμίζει με μερικούς γραφικούς χαρακτήρες και άφθονες απολαυστικές ατάκες, όντας ικανό να παρασύρει τον θεατή σε ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό ταξίδι. Είναι τόσα πολλά αυτά που ανταμείβουν τον θεατή σ’ αυτήν τη σοφιστικέ και μαύρη κομεντί. Στοχαστικές νύξεις για την καλλιτεχνική δημιουργία, τη δημοκρατία, την προβολή και τη σχέση καλλιτέχνη και κοινωνίας.
Η ταινία αποτέλεσε την πρόταση της Αργεντινής για ξενόγλωσσο Όσκαρ ενώ πήρε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.