Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Απάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του βουλευτή Σ. Καστόρη για το θέμα της προστασίας των ακτινιδίων

Συγκεκριμένα μέτρα και σχεδιασμός
για τη διασφάλιση της ποιότητας
και τον υγιή ανταγωνισμό


Στις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και στα  άμεσα  σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ακτινιδίου, και του υγιούς ανταγωνισμού στη διακίνηση και εμπορία του σημαντικού για την αγροτική οικονομία της χώρας αυτού προϊόντος, αναφέρεται ο υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη.
Στην ερώτηση, που είχε κατατεθεί στις αρχές του προηγούμενου μήνα -με τη συνυπογραφή άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- επισημαίνονταν μια σειρά επικίνδυνες πρακτικές που ζημιώνουν την ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου, όπως η παράνομη πρόωρη κοπή και η «χύμα», χωρίς τυποποίηση διακίνηση που διευκολύνει τη μεταφορά και διασπορά σοβαρών φυτοϋγειονομικών κινδύνων (βακτήριο PSA).
Παράλληλα επισημαίνονταν και οι κίνδυνοι απώλειας εσόδων από τη λειτουργία αναξιόπιστων εμπορικών δικτύων, αλλά και της  απώλειας της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος εξαιτίας της απουσίας εργασιών διαλογής, τυποποίησης και αποθήκευσης.
Στην εκτενή του απάντηση, ο υπουργός τονίζει πως η πρόωρη συγκομιδή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το υπουργείο, καθώς, όχι μόνο υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος αλλά ρίχνει και το γενικό επίπεδο τιμών των παραγωγών.
Γι’ αυτό και το Υπουργείο, όπως αναφέρει,  έχει ήδη προχωρήσει, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές,  στους απαραίτητους έκτακτους ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε όλα τα σημεία εξόδου της χώρας.
Παράλληλα (κι επειδή το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην συγκομιδή μαζί με τις πρώιμες ποικιλίες  και της ποικιλίας Hayward), το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα αναμόρφωσης και επικαιροποίησης της εθνικής νομοθεσίας ώστε η απόφαση καθορισμού της ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής και τυποποίησης για την ποικιλία Hayward (που είναι επικρατέστερη καλλιέργεια) να είναι μία και να εκδίδεται από το Υπουργείο, αφού βεβαίως λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών και των μετρήσεων των τοπικών αρμόδιων αρχών ελέγχου.
Ξεχωριστά από κάθε ΔΑΟΚ θα εκδίδονται οι αποφάσεις έναρξης της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών  (Sorelli, Summer Kiwii, Green Light, Τσεχελίδης) για την περιοχή αρμοδιότητάς τους, αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν αριθμό στρεμμάτων και εκτιμώμενη ποσότητα παραγωγής.
Αναφορικά με το βακτήριο καραντίνας PSA, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή ακτινιδίου στη χώρα μας,  η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη λήψη επειγόντων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του στη χώρα και την εξάλειψή του από την περιοχή της Πέλλας όπου έχει εντοπιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως , σύμφωνα με τον υπουργό, η διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών ακτινιδίων και ο υγιής ανταγωνισμός, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θετική πορεία του αγροτικού αυτού προϊόντος που συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας, γι’ αυτό και καλεί εξαγωγικές επιχειρήσεις, διακινητές, τυποποιητές και παραγωγούς να έρθουν σε συνεννόηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός οργάνου σε εθνικό επίπεδο με τη μορφή διεπαγγελματικής οργάνωσης, στα πρότυπα των γειτονικών μας χωρών Γαλλίας και Ιταλίας.
Παράλληλα, κρίνει εξίσου σημαντική και επιβεβλημένη τη δραστηριοποίηση των παραγωγών μέσα από συνεργατικά σχήματα, όπως οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), βασικός στόχος των οποίων είναι - με τη συνδρομή και κοινοτικών ενισχύσεων σε ποσοστό μέχρι και 60% -  η ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές, η επίτευξη καλύτερων τιμών,  η πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της αφερεγγυότητας κατά τις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και παραγωγών, ο υπουργός επισημαίνει πως στο προσφάτως ψηφισθέν από τη Βουλή νομοσχέδιο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων», προβλέπονται σχετικές διατάξεις, ενώ υπενθυμίζει πως στον νέο οργανισμό του Υπουργείου ορίζονται οι υπηρεσίες που θα έχουν τον χειρισμό του «Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών», το οποίο ήταν και αιτούμενο ετών από τους αγρότες-παραγωγούς.
«Τόσο η γρήγορη, όσο και εμπεριστατωμένη απάντηση του Υπουργού στην ερώτησή μας, δείχνει να αντανακλά την ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή που δίνει η νέα πολιτική ηγεσία στο σημαντικό αυτό αγροτικό προϊόν, στην παραγωγή και εμπορία του οποίου πρωταγωνιστεί η Πιερία. Ευελπιστούμε ότι η νομική και επιστημονική του (μέσα και από την υλοποίηση της πρότασης  μας για Κέντρο Ακτινιδιάς στην Πιερία) θωράκιση, αλλά και η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων στους σχεδιασμούς για οργάνωση συνεργατικών σχημάτων,  θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση  της περιοχής μας και στην οικονομική της ανάκαμψη», σχολίασε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.