Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο Πρόγραμμα KinderDocs 2017-2018 στα Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μουσεία Μπενάκη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Πρεμιέρα
Αθήνα, Κυριακή 15/10 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, ώρα 12:00
Θεσσαλονίκη, Σάββατο 21/10 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ώρα 12:00 

Φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες θα βρείτε στο https://www.dropbox.com/sh/7pyg03xoamfb7li/AAAoCPFrnnygDSlMDRGkQll-a?dl=0 
Καλώς ήρθατε για δεύτερη χρονιά στο KinderDocs, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους σας.
Φέτος θα ξαναγίνουμε 6 χρονών και θα πάμε για έναν χρόνο σε ένα σχολείο στην Νορβηγία, μέσα στο δάσος, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μόνο παίζοντας. (Childhood)
Θα ταξιδέψουμε σε πέντε ηπείρους και δεκατέσσερις χώρες, παρακολουθώντας παιδιά καθοδόν για το σχολείο: με τα πόδια, με σκι, με γαϊδουράκι, με βάρκα, λεωφορείο ή skateboard, θα μπούμε στους κόσμους τους και θα ανακαλύψουμε τα όνειρα αλλά και τις ανησυχίες τους. (Not without Us!)
Από που έρχονται οι πρόσφυγες και γιατί; Ένας πατέρας καταγράφει επί πέντε χρόνια τις δραματικές αλλαγές στην ζωή της οικογένειάς του με τα τέσσερα παιδιά του, σε μια από τις πιο απρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, στο κεντρικό Ιράκ. (Nowhere to Hide)
Πώς είναι να είσαι εικαστικός καλλιτέχνης στα 13 σου; (Geert)
Από που πηγάζει η δημιουργικότητα; Μπορείς να είσαι δημιουργική φωτογράφος μέσα από τα  social media; Και αν τα καταφέρεις, τι ευθύνη έχεις απέναντι στους 672.000 followers  σου, που αποτελούν λουκουμάκι για τις διαφημιστικές και ευκαιρία για να γίνεις πλούσια; (The Girl with the 672K)
Είναι το στυλ τρόπος να ανοίξεις μια επιχείρηση στα 11 σου; Αν είσαι ο ταλαντούχος Μο από το Τενεσί και φτιάχνεις χειροποίητα παπιγιόν, μπορεί να γνωρίσεις μέχρι και τον Ομπάμα. (Mo’s Bows)
Πόσα selfieχωράνε στην ζωή μιας δεκαεξάχρονης; Θα ζήσουμε έναν χρόνο την αληθινή ζωή της Ολίβια, της ζωής που δεν μοιράζεται στα social media και στο Instagram. (Perfect Selfie)
Η μουσική δένει μια παρέα φίλων και δίνει φτερά στη μπάντα τους. Καθώς η εφηβεία έχει και τις μαυρίλες της, η φιλία και η μουσική έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία προς την ενηλικίωση. (Rockenrollers)
Δυο φίλοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μεγαλώνουν μαζί, παίζουν και ονειρεύονται. Μέχρι που φτάνουν τα 13, και τότε όλα αλλάζουν. (The World of Kim and Bob)
Όπως γίνεται και με τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Είναι σαν να κάνεις καταδύσεις: θέλει εξάσκηση και τρόπο· δεν τα καταφέρνεις με την πρώτη. (School full of Fish!)
Πόσο μάλλον όταν είσαι από το Κονγκό και έρχεσαι στα 8 σου για πρώτη φορά στην Ευρώπη. (New)
Ή αν έχεις μεγαλώσει στα τροπικά δάση του Μεξικού και αναγκαστικά η ζωή σου  αλλάζει οριστικά. (The Lagoon)
Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον.
Κάθε μια από τις 12 ταινίες, έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.
Το KinderDocs κάνει πρεμιέρα και σας περιμένει στην Αθήνα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 12.00 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 και στη Θεσσαλονίκη το  Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Childhood μια νορβηγική ταινία μεγάλου μήκους σε πρώτη προβολή για την Ελλάδα, με θέμα την εκπαίδευση σε ένα νηπιαγωγείο μέσα στο δάσος. Παράλληλα με τις προβολές τα σαββατοκύριακα για το κοινό, ξεκινάνε και οι πρωινές προβολές τις καθημερινές για τα σχολεία. Προβολές και παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα. Το KinderDocs διαρκεί έως το τέλος Απριλίου 2018.
Το φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνει η εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το ΜουσείοΜπενάκη και το Μακεδονικό́ Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.
KinderDocs για σχολεία
Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού από 8 ετών έως μαθητές Λυκείου και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα. Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.
Σας περιμένουμε !

Δήμητρα Κουζή 
Kαλλιτεχνική Διευθύντρια &
παραγωγός KinderDocs
-----------------------------
Κουζί Παραγωγές  Μ: +30 694 6060 862 Τ: +30 210 7219909 kouziproductions.com kinderDocs.com 


Για περισσότερες πληροφορίεςΓια να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs (Παρασκευή) παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης –εντός ΔΕΘ (Εγνατία 154 Θεσσαλονίκη 54636), Τ: 2310240002 (Πέμπτη–Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)