Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η απάντηση Φάμελλου για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου

Tο θέμα με τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου σε ημιορεινές αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού και δεν
πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στο δημοσίευμα της Voria.gr. 
Ο κ. Φάμελλος ζητά τη συνεργασία των περιφερειακών αρχών, ενώ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου.
Όπως αναφέρει, το πρόβλημα είναι πολλών ετών και με ευθύνες παλαιότερων κυβερνήσεων. Όμως το Υπουργείο από πέρυσι κάνει σημαντικές προσπάθειες επίλυσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική και στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φάνη Παπά, ο οποίος είχε αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση για το φαινόμενο.
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Φάμελλου:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου και ζητάει τη συνεργασία των Περιφερειακών αρχών.
Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας την ανάρτηση της 3ης Αυγούστου, που αφορά στη σημαντική αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, υπάρχουν και δηλώσεις του Aντιπεριφερειάρχη κ. Φάνη Παπά, ο οποίος αποδίδει και ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα.
Όμως ο κ. Παπάς δεν ενημερώνεται για τις ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, παρότι μας αποδίδει ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως, θα περιμέναμε, επίσης, να έχετε ενημερωθεί και εσείς και να έχετε εντάξει στο άρθρο σας την ανακοίνωσή μας της 31ης Ιουλίου 2017, ήτοι 3 ημέρες νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, δηλαδή για την Ρυθμιστική της Κυνηγετικής περιόδου 2017-1018.
Όμως το θέμα αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης, και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε απευθείας, για όλα αυτά που το δ.τ. του ΥΠΕΝ έλεγε από την 31η Ιουλίου, και απαντούν σε πολλές από τις ερωτήσεις του άρθρου σας.
Πράγματι το πρόβλημα είναι πολλών ετών και με ευθύνες παλαιότερων κυβερνήσεων. Όμως το Υπουργείο μας, από πέρυσι κάνει σημαντικές προσπάθειες επίλυσης, ως εξής:
1.    Αύξηση της κάρπωσης τους είδους :
  • Η ρύθμιση αυτή έγινε για πρώτη φορά πέρυσι και από 5 θηρευόμενα άτομα αγριόχοιρου, ο αριθμός αυξήθηκε σε 6.
2.    Εισαγωγή της χωρικής διαφοροποίησης του αριθμού κάρπωσης του είδους:
  • Πέρυσι, για πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε επιπλέον ο επιτρεπτός αριθμός κάρπωσης. Στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, δηλαδή, η κάρπωση διπλασιάστηκε από 5 στα 10 θηρευόμενα άτομα.
  • Φέτος, εντάσσουμε για πρώτη φορά την παραπάνω ρύθμιση, των 10 ατόμων, και στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, περιοχές από τις οποίες είχαμε θεσμική εισήγηση για το πρόβλημα.
  • Φέτος, επίσης  για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι οικείες δασικές αρχές να προτείνουν προς το Υπουργείο μας την αύξηση της κάρπωσης λόγω τοπικών αναγκών και αυτό να γίνει και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
Φυσικά, όπως αναφέρουμε και στο δελτίο τύπου της 31ης Ιουλίου (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=5067&language=el-GR), τα  παραπάνω μέτρα δεν θεωρούμε ότι είναι ικανά από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου. Γι’ αυτό και προτείνουμε τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης που θα ενισχύσουν την αντιμετώπιση.
Ζητούμε, όμως, και τη συμβολή των τοπικών ή περιφερειακών αρχών και αναφέρουμε ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν οι εκτεταμένες απαγορεύσεις θήρας, ή να μειωθούν οι νέες απαγορεύσεις. Όλα αυτά τα έχουμε περιλάβει ήδη στη Ρυθμιστική Θήρας 2017-2018 που υπογράφηκε από την 31η Ιουλίου 2017.
Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι προωθούμε και γενικότερες αλλαγές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ένας πολύ σημαντικός λόγος για την αύξηση των αγριόχοιρων στη χώρα είναι η εγκατάλειψη και η δάσωση των αγρών στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκει άριστο ενδιαίτημα για την αύξησή του. Για τη δίκαιη αντιμετώπιση των αγροτών ήδη με διατάξεις μας στους Ν. 4467/2017 και 4483/2017 δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τους αγρούς τους, οι οποίοι πια δεν θα μπορούν να αποτελούν τέτοιο ενδιαίτημα. Τέλος, εξετάζουμε και το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού ήδη έχει γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο για το ζήτημα.
Με όλα τα παραπάνω, θέλουμε να δείξουμε ότι καθόλου αδιάφορους δεν μας αφήνουν τα θέματα που τίθενται στο άρθρο. Γι’ αυτό και μας κάνει εντύπωση η ετεροχρονισμένη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη. Αν είχε απευθυνθεί με τις προτάσεις του σε εμάς, προφανώς δεν θα μας υποχρέωνε και σε δημόσια απάντηση. Αυτό το πλαίσιο συνεργασίας το έχουμε εφαρμόσει στην Περιφέρειά μας και δεν κατανοούμε τη δημοσιοποίηση ενός θέματος για το οποίο έχουμε ήδη αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες, που έχουν τύχει και της επιδοκιμασίας από τον κυνηγετικό κόσμο.
Αυτό που είναι σίγουρα αναγκαίο είναι να καταθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόταση ειδικής διαχείρισης και μέτρων, θεσμικά και σε συνεργασία με τη Δασική Αρχή, όπως προβλέπει η νέα ρυθμιστική, και να προχωρήσουμε σε αύξηση της κάρπωσης στην περιοχή της υπαίθρου, αλλά και σε άλλα ειδικότερα μέτρα. Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν σίγουρα προς όφελος των πολιτών».