Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Διαδικασία έκδοσης άδειας κυνηγιού στην Ελλάδα και στη Κύπρο

Η διαδικασία έκδοσης/ανανέωσης αδειών κυνηγιού που εφαρμόζεται από
το 2008 στη Κύπρο δίνει την δυνατότητα στον κάθε δικαιούχο κυνηγό με τη χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού υπολογιστή με σύνδεση με το διαδίκτυο, να ανανεώσει και εκτυπώσει την άδεια κυνηγιού του σε λίγα λεπτά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όποιος δεν επιλέξει τη χρήση του διαδικτύου έχει την επιλογή να πάει σε οποιοδήποτε υποκατάστημα εμπορικής ή συνεργατικής τράπεζας και εφόσον δώσει στον υπάλληλο, τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησης του, του εκδίδεται η άδεια του. Επίσης, ο κυνηγός που επιθυμεί αντίγραφο της άδειας κυνηγίου του έχει τη δυνατότητα επανέκδοσης αντιγράφου της, από την Τράπεζα ή Συνεργατικό που την έχει εκδώσει, χωρίς πληρωμή. Με όποιο τρόπο κι εάν ανανεώσει την άδεια του ο Κύπριος κυνηγός, δηλώνει τον κυνηγετικό σύλλογο που θα ενισχύσει με συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας της.
Στην Ελλάδα, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας κυνηγιού περιγράφονται αναλυτικά στην αριθμ12594/346/28-1-2013 (ΦΕΚ 224/Β/2013) Απόφαση του Αν. Υπουργού ΠΕΚΑ με θέμα “Διαδικασία και δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας”. Οι κυνηγοί, εξαιρουμένων των υπηκόων ξένων κρατών (πλην Ε.Ε.), μπορούν να ζητήσουν είτε απευθείας από την αρμόδια δασική αρχή την έκδοση ή ανανέωση της άδειας κυνηγίου είτε μέσω του αναγνωρισμένου και συνεργαζόμενου με το Υ.Π.Α.Α.Τ. (νυν με το ΥΠΕΝ) κυνηγετικού συλλόγου του οποίου είναι μέλη. Όποιο τρόπο και εάν επιλέξουν, ο συνηθισμένος χρόνος της διαδικασίας μέχρι την θεώρηση του βιβλιαρίου θήρας κυμαίνεται από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες αναλόγως την περίοδο.
Όσοι κυνηγοί εφοδιάζονται με άδεια θήρας μέσω του συνεργαζόμενου και αναγνωρισμένου από το ΥΠ.Α.Α.Τ (νυν από το ΥΠ.Ε.Κ.Α) κυνηγετικού συλλόγου καταθέτουν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον κυνηγετικό σύλλογο. Ο κυνηγετικός σύλλογος αφού συμπληρώσει τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου θήρας, τα υποβάλλει μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια δασική αρχή για έλεγχο και υπογραφή. Το βιβλιάριο στη συνέχεια παραδίδεται μέσω κυνηγετικού συλλόγου στον αιτούντα, ενώ τα κατατεθέντα δικαιολογητικά παραμένουν στο φάκελο της αρμόδιας δασικής αρχής.
Οι κυνηγοί που επιλέγουν την έκδοση ή ανανέωση της άδειας κυνηγίου απευθείας από την αρμόδια δασική αρχή είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους είτε μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου στη δασική αρχή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να παραλάβουν την θεωρημένη άδεια επίσης με την ίδια διαδικασία.
Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης μέσω ατομικού πληρεξουσίου δικηγόρου αναγράφεται σε αυτό το περιεχόμενο της αίτησης και των υπευθύνων δηλώσεων που απαιτούνται για την έκδοση της. Επιπροσθέτως στην περίπτωση αυτή ο αιτών υποχρεούται να υποβάλει και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1985 όπως ισχύει, με την οποία να δηλώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής του υγείας από το χρόνο έκδοσης της προγενέστερης άδειας θήρας και συνεπώς εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω άδειας (πιο αναλυτικά ΕΔΩ).


https://dasarxeio.com/