Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Στην Θεσσαλονίκη το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων

Πραγματοποιήθηκε στην συμπρωτεύουσα, με εξαιρετική επιτυχία, το 12ο  Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:


Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Το Συνέδριο ξεκίνησε με δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παρούσα ήταν σύσσωμη η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου που αποτελούνταν από την συντονίστρια κ. Γκατζούλη Νίνα, τους εκπροσώπους του συνόλου των εννέα Παμμακεδονικών Ενώσεων των ομογενών Μακεδόνων που υπάρχουν στο εξωτερικό ήτοι:

κ. Κυριμλή Στέλιο, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ,
κ. Κοντογεωργίου Μιχάλη , Αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά
κ. Κάρα Δημήτριο, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο (Τορόντο Καναδά),
κ. Παπαθανασίου Αμύντα, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής (Γιοχάνεσμπουργκ Ν. Αφρικής),
π. Τσορμπατζόγλου Παντελεήμονα, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης (Βρυξέλλες),
κ. Ιασωνίδη Παναγιώτη, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Βικτώριας (Μελβούρνη Αυστραλίας) και συντονιστή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας,
κ. Τσιαπάρη Ευάγγελο, πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Νοτίου Αυστραλίας (Αδελαϊδα),
κ. Φασούλα Νικόλαο πρόεδρο Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας (Σίδνευ Αυστραλίας),
κ. Τονικίδη Κωνσταντίνο μέλος του ΔΣ της Παμμακεδονικής Ένωσης Δυτικής Αυστραλίας (Πέρθ)
και τον κ. Τάτσιο Γεώργιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων με τον διακριτικό τίτλο «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος».

Η επίσημη τελετή έναρξης του 12ου συνεδρίου έγινε στις 12.00 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ταυτόχρονα με το 71ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και το Επιστημονικό Συμπόσιο της ΕΜΣ με τίτλο «Η Μακεδονία δια μέσου των Αιώνων».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα στις 18.00 στην αίθουσα τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης με προεδρεύοντα την κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων, για ακόμα ένα χρόνο όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι σύνεδροι, και γραμματέα τον κ. Δημήτριο Γιουματζίδη, γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας του «Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Σε ένα εξαιρετικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας συζητήθηκαν όλα τα οργανωτικά θέματα που αφορούν τον Μακεδονικό Ελληνισμό, με κυρίαρχο την θεσμοθέτηση της κοινής έκφρασης, επαναεπιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων στα εθνικά θέματα και κάλεσαν, με τον πιο έντονο τρόπο, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και μεμονωμένους πολιτικούς:

α) Να μην δεχθούν την χρήση του όρου «Μακεδονία» και τα παράγωγά της στην οριστική ονομασία του γειτονικού κεντροβαλκανικού κράτους, μέσω κάθε είδους σύνθετης ονομασίας, γιατί είναι ιστορικά απαράδεκτο, εθνικά μειοδοτικό και θα ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες.
β) Να τεθεί σε Δημοψήφισμα η προτεινόμενη οριστική ονομασία για το γειτονικό κράτος.
γ) Να γίνουν σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στα άτομα Ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στις χώρες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.
δ) Να ορίσει η Βουλή των Ελλήνων την 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία (Νομοί Σερρών, Δράμας και Καβάλας)
ε) Να δοθεί στους ομογενείς το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές της Ελλάδος.

Το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ολοκληρώθηκε, με δεύτερη συνεδρίαση, την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 στο κτήριο «Αλεξάνδρειον» του «Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Λιτόχωρο Πιερίας, φυσική έδρα των Παμμακεδονικών Ενώσεων στην Ελλάδα και όλων των ομογενών Μακεδόνων.