Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΘΗΚΕ ΞΑΝΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΣΕ ΚΡΙΣΗ»

 
 Η παράσταση της θεατρικής ομάδας «ΑΤΑΚΑ» στις 18 Ιουλίου, δόθηκε για με τεράστια επιτυχία για τρίτη φορά στο ασφυκτικά γεμάτο θεατράκι στο πάρκο του
Λιτοχώρου. Ακόμα καί  αυτός ο χώρος αποδείχτηκε μικρός για το μέγεθος και την απήχηση αυτής της δουλειάς  καθώς οι θεατές  τον κατέκλυσαν περιμετρικά, καλύπτοντας κάθε  σημείο που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει  έστω στοιχειώδως  εικόνα και ήχο, αλλά και πίσω απ’το παρασκήνιο!


Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών αλλά και η ψύχρα εκείνης της βραδιάς, δε φάνηκε να πτόησαν τους θεατές όλων των ηλικιών που παρακολουθήσαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την παράσταση μέχρι το τέλος.


Την παράσταση παρακολούθησε επίσης η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βόλου , πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων του τόπου και άλλων περιοχών και  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δίου-Ολύμπου.


 Η ομάδα, διαχειρίστηκε με δεξιοτεχνία τις τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν από την ανεπαρκή εγκατάσταση και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό σε ένα έργο που τολμά να  εισάγει τους θεατές μέσα στο ίδιο τους το βίωμα και παρουσιάζει  με ειλικρίνεια και ξεκαρδιστικό αυτοσαρκασμό, καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινότητας για τα οποία αποφεύγουμε πολλοί να μιλήσουμε ανοιχτά.


Έτσι, απενοχοποιεί τον απλό λαό (που στην πραγματικότητα είναι το θύμα μιας ολομέτωπης επίθεσης σε δικαιώματα και κεκτημένα) και επιχειρεί ένα δυνατό ταξικό χτύπημα στο σύστημα που γεννάει φτώχεια, δυστυχία,εκμετάλλευση, ρατσισμό, πόλεμο...


Την εκδήλωση άνοιξε  η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου, Βούλα Κακάλη,  η οποία τόνισε ανάμεσα στα άλλα:
 «Η συνάντηση με τον αρχικό πυρήνα της θεατρικής ομάδας «ΑΤΑΚΑ», συνέπεσε με την περίοδο που συμπληρώνονται  40 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και σε εποχή που η επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο εισόδημα  και την αξιοπρέπεια, εντατικοποιείται όλο και περισσότερο, ενώ οι εστίες πολέμου στη γύρω περιοχή και αλλού, πληθαίνουν επικίνδυνα και οι ροές των προσφύγων πολλαπλασιάζονται…


 Αυτή η πραγματικότητα αποτέλεσε και τη βάση της κοινής μας προσπάθειας με την ομάδα, καθώς οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και οι φόβοι που γεννά η σημερινή, βαθειά καπιταλιστική κρίση αποτέλεσαν τις πρώτες  ύλες για τη δημιουργία του έργου. Τα παιδιά καταφέρανε  να «φωτογραφίσουν»  το καθημερινό μας  βίωμα  μέσα στα σπίτια, τους δρόμους, τις γειτονιές, τους τόπους δουλειάς  και να το αποδώσουν με την κωμική του εκδοχή πάνω στη σκηνή.


Δεν υπήρξε προηγούμενο υλικό. « Όλα αυτοί τα φτιάξανε!»Από τα κείμενα μέχρι τα τραγούδια, τη χορογραφία, τα σκηνικά, τη σκηνοθεσία… Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε σε αυτό το «παράτολμο εγχείρημα» και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις να το στηρίξουμε και να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθεί. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου.


Δεν μας αποκαλύπτουν πολλά… Όμως από τα λίγα που αποσπάσαμε, σιγουρευτήκαμε ότι πρόκειται για μια θαυμάσια δουλειά που καθηλώνει! Άλλωστε είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας πολλών από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους του τόπου οι οποίοι δίνουνε τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς κανένα άλλο κίνητρο πέρα απ’ την αγάπη  τους για την τέχνη, τον πολιτισμό και το πρωτοποριακό τους χιούμορ»!
Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μία ακόμα παράσταση στις 17 Αυγούστου στον ίδιο χώρο  καθώς και  ότι η θεατρική ομάδα «ΑΤΑΚΑ», προετοιμάζει νέο, πρωτότυπο έργο για το 2018.