Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ο ιπτάμενος «τίγρης»… τρέμει τη ρίγανη

Οι αιφνίδιες εναλλαγές του καιρού δεν αναστάτωσαν μόνο τους αδειούχους – δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για το κουνούπι «τίγρη» που προέρχεται από
την Ασία. «Βάσει των στοιχείων που μας παρέχουν μεγάλος αριθμός παγίδων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στις πύλες εισόδου (8 σταθμοί σε αεροδρόμια και λιμάνια), ο αριθμός των εν λόγω κουνουπιών είναι αυξημένος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε Αττική και Κρήτη» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μιχαηλάκης, ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο τμήμα εντομολογίας.
«Την αύξηση προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού» διευκρινίζει ο ίδιος, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE CONOPS». Αντικείμενο του έργου, που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώνεται το 2018, είναι η ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, που λόγω της κλιματικής αλλαγής ενδημούν στη νότια Ευρώπη. «Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού εμφανίστηκε στην Κέρκυρα πρώτη φορά το 2004 και στην Αττική το 2008» υπενθυμίζει ο δρ Μιχαηλάκης. «Διαφοροποιείται σημαντικά από τα κουνούπια που γνωρίζαμε έως τότε στον ελλαδικό χώρο» διευκρινίζει, θέλοντας να μας το «συστήσει». «Ο “τίγρης”, όπως πλέον είναι ευρέως γνωστός, είναι “πρωινός τύπος”, ενώ έλκεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» περιγράφει, «κινείται, δηλαδή, πλάι μας στη διάρκεια της ημέρας». Ως εκ τούτου, τα προστατευτικά μέτρα που παραδοσιακά επιστρατεύουμε, όπως η εφαρμογή σήτας και εντομοαπωθητικής ταμπλέτας όσο κοιμόμαστε, λίγο πλήττουν τον “τίγρη”». Σημαντική εξίσου διαφορά είναι ότι ο «τίγρης» είναι διαβιβαστής ασθενειών.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος ανησυχίας, εφόσον εφαρμόζουμε σε ετήσια βάση μέτρα διαχείρισης, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Η διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων αφορά τον καθαρισμό φρεατίων, ρεμάτων και κάθε μορφής στάσιμων νερών» εξηγεί ο κ. Μιχαηλάκης, «όλο τον χρόνο». Στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ανάληψη των έργων, συχνά φτάνει… Ιούνιος. «Και τότε είναι αργά, η διαχείριση δεν πρέπει να διακόπτεται ή έστω να ξεκινάει τουλάχιστον τον Μάρτιο». Το επίπεδο δυσκολίας της διαχείρισης «ανεβαίνει» καθώς ο «τίγρης» κυκλοφορεί στο αστικό περιβάλλον, οπότε οι εκτεταμένοι χημικοί ψεκασμοί αυτομάτως αποκλείονται.
«Αρχίσαμε, λοιπόν, να αναζητούμε εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια φυτών με ισχυρές εντομοαπωθητικές και εντομοκτόνες ιδιότητες» σημειώνει ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητής στο Γεωπονικό Αθηνών, που είναι εξίσου εταίρος στο πρόγραμμα. «Η ερευνητική μας ομάδα μελέτησε πολλά φυτά της Ελλάδας, όπως είδη κέδρου και ποικιλίες εσπεριδοειδών» αναφέρει, «την πιο ισχυρή δράση, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι διαθέτει η ρίγανη χάρη στην καρβακρόλη που περιέχει». Ετσι, δημιούργησαν ένα σκεύασμα με βάση το εκχύλισμα ρίγανης, την αποτελεσματικότητα του οποίου δοκίμασαν πριν από λίγες μέρες στο αποστραγγιστικό σύστημα της Μπολόνια, που συμμετέχει ως Περιφέρεια στο πρόγραμμα.
Θετικά αποτελέσματα
«Με το μείγμα αυτό ψεκάσαμε 15 σημεία, τα οποία συγκρίθηκαν σε βάθος χρόνου με άλλα 15 σημεία του αποχετευτικού συστήματος, στα οποία δεν εφαρμόστηκε κανενός είδους ψεκασμός»» περιγράφει ο κ. Χαρουτουνιάν, «τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς εξαλείφθηκε το 100% του πληθυσμού των κουνουπιών».
Αντίστοιχες «δοκιμές» εντομοαπωθητικότητας έγιναν και σε ανθρώπους με εξίσου θετικά αποτελέσματα. «Συνεχίζουμε τα πειράματα, ώστε να τελειοποιήσουμε το σκεύασμα» καταλήγει ο ίδιος, «καθώς η ρίγανη υπάρχει σε αφθονία στην ελληνική φύση, αποτελεί μια λύση προσιτή και οικονομική, που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει τα χημικά σκευάσματα».
ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

https://dasarxeio.com/