Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Υψηλάντεια 2017 -Αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών στη Νέα Τραπεζούντα

 Στα πλαίσια των Υψηλαντείων που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 1983 ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας « Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης» , το Σάββατο, 22
Απριλίου έγινε στην κεντρική πλατεία της Νέας Τραπεζούντας, αναβίωση   παραδοσιακών παιχνιδιών όπως παιζόντουσαν στον Αλησμόνητο Πόντιο και στη Νέα Τραπεζούντα. 


Μικροί και μεγάλοι αναβίωσαν τα παρακάτω παιχνίδια   Κλεφτουρίτσα(σκλαβάκια) , Αλυσίδα, Χαμελέτε, Λύντζια (το πεντάβολο), το Γαϊδουράκι, τα Μήλα, το Τζαμί . 


Ντέρμπι υπήρξε στο παιχνίδι Τζαμί.  Τα μέλη του Συλλόγου  χωρίστηκαν σε άνδρες (Μαχητές) και γυναίκες (Αμαζόνες). Κερδισμένοι ο κόσμος που τους παρακολούθησε !


Το <<Τζαμί>> παίζεται από μικρούς και μεγάλους .Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες.Για να αρχίσουν το παιχνίδι χρειάζονται έξι κεραμίδια και μια μπάλα. Τα κεραμίδια τα βάζουν το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να σχηματιστεί ένας πύργος. Έτσι αρχίζει το παιχνίδι. 


Η πρώτη ομάδα στέκεται πίσω από τα κεραμίδια. Η δεύτερη ομάδα πηγαίνει εφτά οχτώ μέτρα μπροστά από τα κεραμίδια και παίκτες της δεύτερης ομάδας προσπαθούν με τη μπάλα να ρίξουν τον πύργο με τα κεραμίδια. Κάθε παίκτης  έχει μία ευκαιρία.


Αν κάποιος  παίκτης  ρίξει τα κεραμίδια χτυπώντας τα με τη μπάλα,τότε διασκορπίζονται στο γύρω χώρο οι δυο ομάδες. Η μεν πρώτη ομάδα επιδιώκει να <<κάψει>> τους παίκτες της δεύτερης χτυπώντας τους με τη μπάλα, η δε δεύτερη προσπαθεί να ξαναβάλει τα κεραμίδια στη θέση τους, έτσι ώστε να ξανασχηματιστεί ο πύργος, δηλαδή το <<Τζαμί>>.


Εάν προλάβει η δεύτερη ομάδα και φτιάξει το <<Τζαμί>> πριν καούν όλοι οι παίκτες της κερδίζει ένα σετ παιχνιδιού.


Ο παίκτης που θα τοποθετήσει το τελευταίο κεραμίδι του πύργου φωνάζει <<Τζαμί>> και τελειώνει το σετ. Αν η πρώτη ομάδα κάψει όλους τους παίκτες της δεύτερης πριν προλάβουν να φτιάξουν το <<Τζαμί>> τότε αντιστρέφονται οι ρόλοι. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα κερδίσει τα πιο πολλά σετ.