Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Τεστ ανιχνεύει την ομάδα αίματος σε 30 δευτερόλεπτα

Μόλις μια σταγόνα αίματος και 30 δευτερόλεπτα αρκούν για να βρει κανείς την ομάδα αίματός του! Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα
ταχύτατο και σχεδόν 100% ακριβές τέστ αίματος που μπορεί να προσδιορίσει την ομάδα αίματος σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα.

Μετά την ανάλυση 3.550 κλινικών δειγμάτων αίματος, το τεστ εμφάνισε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 99,9%. Το σημαντικό είναι πως λάθη έγιναν μόνο σε πολύ σπάνιες ομάδες αίματος.
Για την πραγματοποίηση του τεστ χρειάζεστε μόλις μία σταγόνα αίματος- την απάντηση δίνει ένα χαρτί με ένα «τσιπάκι». Τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις χρωματικές αλλαγές πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού που περιέχει αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν τους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες (αντιγόνα) κάθε διαφορετικού τύπου αίματος, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων.
Αντίθετα με τα παραδοσιακά τεστ για την ομάδα αίματος, τα οποία είναι αργά (τουλάχιστον δέκα έως 20 λεπτά) και απαιτητικά από τεχνική άποψη (χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι το αίμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο), το νέο τεστ γίνεται επί τόπου και με δύο απλά βήματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ιατρική εξειδίκευση.
Το τεστ κρίνεται ιδανικό για συνθήκες ανάγκης, όπως πολεμικές ζώνες, φυσικές καταστροφές, απομονωμένες περιοχές κ.ά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκ Ζανγκ του Τρίτου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Translational Medicine", εκτιμούν ότι το νέο τεστ θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε 1-2 χρόνια.