Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους δασικούς χάρτες. Να εξαιρεθούν οι αγροτικές εκτάσεις θα ζητήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 με θέμα την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα προβλήματα
που προκύπτουν και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν.
Μετά τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αξιοποιούν ψηφοθηρικά την αναστάτωση που έχει προκληθεί και ζητούν την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, τις τελευταίες ημέρες, μέλος της κυβέρνησης, που θα συμμετέχει στη σύσκεψη, δηλώνει ότι θα ζητήσει να εξαιρεθούν από την ανάρτηση οι αγροτικές περιοχές.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας, θα ζητήσει κατά την διάρκεια της σύσκεψης, να εξαιρεθούν από την ανάρτηση οι αγροτικές περιοχές που ενώ δηλώνονται στο ΟΣΔΕ από τους αγρότες εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές.
Επίσης, ο κ. Κόκκαλης θα ζητήσει να δοθεί παράταση τουλάχιστον 60 ημερών για την υποβολή των εντάσεων προκειμένου να δοθεί χρόνος να ενημερωθεί ο κόσμος, να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες και στο μεταξύ να βρεθούν λύσεις για τις αδικίες που έχουν προκύψει. 
Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliatv.gr, θα συμμετέχουν εκτός του κ. Κόκκαλη και του υπουργού Β. Αποστόλου, ο έτερος υφυπουργός Αγρ. ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων.
Σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι: «Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούσε υποχρέωση της χώρας μας. Επί σαράντα (40) χρόνια ουδεμία προσπάθεια έγινε προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έκταση είναι δασική ή μη. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, πλην όμως επειδή πολλά αγροτικά ακίνητα χαρακτηρίζονται και αναρτώνται ως δάση, παρ’ όλο που υφίστανται ατομικά εμπράγματα δικαιώματα, ζητώ από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξαιρεθούν όλες οι γεωργικές εκτάσεις και ιδίως αυτές που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες έχουν επιλεγεί για τη χορήγηση των ενιαίων ενισχύσεων στο πλαίσιο διατάξεων της Κοινοτικής Νομοθεσίας».
Πληροφορίες: www.ert.grwww.larissanet.gr και www.thessaliatv.gr