Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η αποψίλωση των δασών επιδεινώνεται με την αύξηση του εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Μία νέα μελέτη παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης των εισοδημάτων και της αντίστοιχης ανόδου στην αποψίλωση των δασών, με τη
χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Οι οικονομολόγοι υπέθεταν εδώ και καιρό ότι ισχύει αυτή η προβλέψιμη σύνδεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά ήταν δύσκολο να αποδειχθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χεσούς Κρέσπο Κουαρέσμα, οικονομολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Συστημάτων και το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Βιέννης.
Μέρος της δυσκολίας είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη δασική κάλυψη, ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες, δεν ήταν αξιόπιστες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται εκτιμήσεις και προσομοιώσεις των δασικών εκτάσεων, όπως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Τα κενά στα δεδομένα οδηγούν συχνά σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, αλλά το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα οικονομικά δεδομένα 130 χωρών μαζί με τις τάσεις της δασικής κάλυψης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων από το 2005. Στις φτωχότερες χώρες, η επίδραση ήταν σαφής. Καθώς αυξήθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα, το ίδιο έκανε και το επίπεδο της αποψίλωσης των δασών.
Για παράδειγμα, η γεωργική ανάπτυξη στη δυτική Βραζιλία έχει οδηγήσει σε σημαντική αποψίλωση των δασών της περιοχής, ενώ το δάσος από την άλλη πλευρά των συνόρων της με τη Βολιβία, μίας από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, έχει παραμείνει σχετικά αλώβητο.
«Το μέλλον της υποσαχάριας Αφρικής φαίνεται να έχει ιδιαίτερα καίρια σημασία για το τι πρόκειται να συμβεί με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Κρέσπο Κουαρέσμα.
Στην περιοχή βρίσκονται μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά οι εν λόγω οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν. Αυτό θα σημάνει πιθανότατα μια μείωση της δασικής κάλυψης.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι η Αφρική φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εκτάσεις παρθένων δασών στον κόσμο», δήλωσε ο Ίαν Μακάλουμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Παράγοντες που κρατούν την αποψίλωση των δασών υπό έλεγχο σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου, όπως χρηστή διακυβέρνηση, συστήματα παρακολούθησης, και ειρηνικές συνθήκες, απουσιάζουν σε μεγάλο μέρος της τροπικής Αφρικής», πρόσθεσε.