ενυδρειοπονίας. Πρόκειται για ερευνητικό και εκπαιδευτικό project ομάδας μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του club επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Αποτελεί τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos κι διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους και στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στο
club, οι μαθητές «ίδρυσαν» την
Vitalis. Είναι μια εμπορική εταιρία γεωργικών προϊόντων, που τόλμησε και
πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. «Υλοποιήσαμε την τεχνική της ενυδρειοπονίας, η
οποία είναι το τέλειο κλειστό σύστημα παραγωγής τροφίμων, και το πιο βιολογικό.
Είναι μια μέθοδος κάθετης καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών μαζί με τα
ψάρια. Τα ψάρια κρατούνται σε δεξαμενές, και τα φυτά αυξάνονται και
αναπτύσσονται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα στην επιφάνεια του ενυδρείου.
Όταν
τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό, τα οποία
είναι θρεπτικά για τα φυτά που φαίνεται να αγαπούν να τα απορροφούν. Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι
πολλαπλά, καθώς δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή βοτάνισμα, τα φυτά της
ενυδρειοπονίας μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα και έχουμε έως και δεκαπλάσιες
καλλιέργειες στον ίδιο χώρο! Επιπλέον, η ενέργεια που ξοδεύεται είναι 70%
μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση
με αυτή των φυτών στο χώμα, ενώ το σύστημα κοστίζει 80-100 ευρώ!», δήλωσε η μαθήτρια
της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της
μαθητικής εταιρίας VITALIS, Αριάδνη Λαφάρα.
Με τη μέθοδο της ενυδρειοπονίας, η Vitalis αποσκοπεί να δώσει λύση
στην ανεπάρκεια του ελευθέρου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσει την υψηλή
ποιότητα των προϊόντων που επιθυμεί ο κάθε καταναλωτής. Οι μαθητές
στέλνουν το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει άμεσα εμπλεκόμενος στα
αγαθά που καταναλώνει και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η Vitalis
προωθεί και ενθαρρύνει αυτή τη νέα και εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας με
περιβαλλοντική συνείδηση και δίνει την ευκαιρία σε καθένα να γίνει παραγωγός
των αγαθών που καταναλώνει άφοβα και εύκολα. «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί τα
λαχανικά του σε ενυδρείο μέσα στην κουζίνα ή το σαλόνι του! Δεν κοστίζει και
γίνεται με βιολογικό τρόπο. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας, αφού
με το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθάμε στην εξέλιξη της παραγωγής και ακολουθούμε
έναν καινούργιο δρόμο καλλιέργειας έτοιμο να αξιοποιήσουμε και να
συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητα όλων», κατέληξε η 17χρονη μαθήτρια.
Υπεύθυνη και συντονίστρια του Club Επιχειρηματικότητας της
Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση
επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου, πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης η
μαθήτρια Ελένη Κυτούδη, ενώ διευθυντές των τμημάτων της επιχείρησης
είναι οι μαθητές: Αθηνά Κατσούλα, Παναγιώτα Φίντζου, Σοφία Λίλτση, Ελευθερία
Βογιατζόγλου, Χάρης Κάκαρης και Σωτήρης Αποστόλου. Συνυπεύθυνος και αρωγός
στην υλοποίηση του συστήματος είναι ο εξειδικευμένος γεωτεχνικός καθηγητής της
Σχολής, Γιάννης Μυλωνάς.