Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δασαρχείο Αρναίας: Υποχρεωτική η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς

Δασαρχείο Αρναίας
Ανακοίνωση

Το Δασαρχείο Αρναίας, μετά την διαπίστωση ότι στη περιοχή αρμοδιότητας του υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, με ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες σκύλων συντροφιάς ή φύλαξης εγκαταστάσεων, στους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, ότι η είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α´ 15) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως ισχύει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επειδή διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων στη περιοχή μας, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, υπενθυμίζουμε στους ιδιοκτήτες σκύλων συντροφιάς ή φύλαξης εγκαταστάσεων, στους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α/2012) είναι υποχρεωτική και ειδικά επισημαίνουμε ότι θα πρέπει:
– Να μεριμνούν για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου.
– Να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέτασή του.
– Να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούν να το αποχωριστούν, πρέπει να το γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του.
– Να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων.
– Να δηλώνουν μέσα σε πέντε (5) ημέρες την απώλεια του ζώου τους σε κτηνίατρο.
– Να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνούν για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος.
– Οφείλουν να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος τους από το χώρο της ιδιοκτησίας τους και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
– Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του.
– Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας.
Ο Αναπληρωτής
Δασάρχης Αρναίας
Ανέστης Αναστασιάδης
Δασολόγος με Α’ βαθμό

https://dasarxeio.com