Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων και εργασιών δασοπονίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στις επτά περιφερειακές ενότητες. Τα ποσά και τα έργα.
του Αλέξη Ανδρεάδη | www.voria.gr
Εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το συνολικό πρόγραμμα έργων και εργασιών δημόσιας και μη δημόσιας δασοπονίας για φέτος και στις επτά περιφερειακές ενότητες της περιοχής.
Πρόκειται για το συνολικό πρόγραμμα των μελετών, έργων και εργασιών που θα γίνουν στη διάρκεια του 2017 σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και αφορούν σε σημαντικές παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες είναι απαιτούμενο να γίνονται σε ετήσια βάση (συντηρήσεις κτλ.).
Τα δασαρχεία έχουν κάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, ενώ συνολικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, θα διατεθούν περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική προστασία των υπαρχόντων δασών, η βελτίωση και ανάπτυξή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ιδιαίτερα μάλιστα των περιαστικών δασών και δασικών εκτάσεων, των οποίων η σημασία από περιβαλλοντική και οικολογική άποψη είναι εξαιρετικά μεγάλη. Κάθε δασαρχείο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες έχει καταρτίσει ένα σχέδιο έργων και εργασιών, με το συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος και εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα ως Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου. Το σύνολο των παρεμβάσεων είναι αναγκαίες για να διαφυλάξουμε το δασικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Παπάς.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν, υπογράμμισε ότι «πέρα από τις σημαντικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και μελέτες διαχείρισης δασών, υπάρχουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, των δασικών δρόμων, για αντιπλημμυρικά έργα, για δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής, για αναδασώσεις, για διευθετήσεις χειμάρρων, για τα δασικά φυτώρια, για επιδιορθώσεις ή κατασκευές φραγμάτων συγκράτησης των φερτών υλικών, για διανοίξεις δρόμων, ακόμη και για σήμανση και συντήρηση των πυροφυλακίων. Επίσης, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των λεγόμενων ‘υποβαθμισμένων’ δασών, δηλαδή των δασών που έχουν υποστεί υποβάθμιση και στη βλάστηση και στα εδαφολογικά ή άλλα χαρακτηριστικά μακροχρόνιες από ανθρωπογενείς ή άλλες επεμβάσεις (λαθροϋλοτομία, βοσκή, φυσικά φαινόμενα κ.ά.)».
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ειδικά στη Θεσσαλονίκη έργα όπως η ανάπτυξη συστήματος επικοινωνίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής στις περιοχές των δασαρχείων Λαγκαδά και Σταυρού, όπως επίσης και στα Βασιλικά και την Αγία Παρασκευή, αλλά και αναδάσωση στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στη Χαλκιδική θα χρηματοδοτηθούν μελέτες για τους χειμάρρους στη Συκιά και τη Φούρκα, αλλά και αναδασώσεις εκτάσεων που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Τα ποσά ανά Περιφερειακή Ενότητα
– Π.Ε. Θεσσαλονίκης: συνολικός προϋπολογισμός 20 εκ. ευρώ (11.666.195,06 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 8.321.566 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
– Π.Ε. Πιερίας: συνολικός προϋπολογισμός 6.460.500 ευρώ (4.610.000 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 1.850.500 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
– Π.Ε. Χαλκιδικής: συνολικός προϋπολογισμός 63 εκ. ευρώ (27.652.651,56 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 35.209.945 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
– Π.Ε. Ημαθίας: συνολικός προϋπολογισμός 1.512.390 ευρώ (249.290 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 1.263.100 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
– Π.Ε. Κιλκίς: συνολικός προϋπολογισμός 9,6 εκ. ευρώ (8.332.758,53 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 1.328.500 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
– Π.Ε. Πέλλας: συνολικός προϋπολογισμός 8.650.832 ευρώ.
– Π.Ε. Σερρών: συνολικός προϋπολογισμός 10,5 εκ. ευρώ (8.316.971,68 ευρώ για δημόσια δασοπονία και 2.211.000 ευρώ για μη δημόσια δασοπονία).
Πηγή: http://www.voria.gr