Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αναγκαία η ύπαρξη απινιδωτή στον Κολινδρό αλλά και η εκπαίδευση-πιστοποίηση εθελοντών πολιτών χρηστών του - Ο δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές όταν υπάρχουν

Η καρδιακή ανακοπή «χτυπάει» 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτούς, μόνο το 5-10% παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πολύ περισσότεροι
άνθρωποι θα επιζούσαν όμως αν υπήρχε δίπλα τους ένα οργανωμένο σύστημα παροχής πρώτων βοηθειών.



Η μάχη με την καρδιά, όπως λένε οι καρδιολόγοι, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, θα υπάρξουν εγκεφαλικές βλάβες στον παθόντα. 
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί «φωνάζουν» ότι υπάρχει λύση, αλλά η πολιτεία δεν ακούει. Και η λύση ακούει στο όνομα «αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής», ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους, όπου εκτιμάται ότι συμβαίνει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό καρδιακών ανακοπών. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά. Ένας εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Δυστυχώς, όμως, το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθεύσει με εξωτερικούς απινιδωτές τους δημόσιους χώρους -αεροδρόμια, πλοία, δημόσιες υπηρεσίες, πολυκαταστήματα κ.λπ.- όπως έχουν κάνει άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Απινιδωτές δεν υπάρχουν ούτε καν και στα γήπεδα (πολύ λίγα έχουν). «Είναι τόσο μικρό το κόστος αγοράς αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (περίπου 1500 ευρώ) που είναι αδικαιολόγητο να ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις για ανακοπές νέων ανθρώπων και αθλητών που απεβίωσαν» δηλώνει στον «Η.Α.» ο γενικός χειρουργός και επιμελητής α’ της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανάσιος Κιτσάκος. Όπως μας λέει ο κ. Κιτσάκος, εκτιμάται ότι η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από 5-10% που είναι σήμερα στο 60%. Μεγάλη η διαφορά, μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν εάν βρισκόταν ένας απινιδωτής δίπλα τους. 
Εκτός από την ύπαρξη αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση του πληθυσμού, και ιδίως γιατρών και νοσηλευτών. Λύση υπάρχει, και το σημαντικότερο εφαρμόζεται. Στην εκπαίδευση του πληθυσμού στοχεύει η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, με έδρα τα Γιάννενα, η οποία πραγματοποιεί σχετικά σεμινάρια με πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. «Στα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής το 80% των θυμάτων έχουν απινιδώσιμο ρυθμό δηλαδή η θεραπεία σωτηρίας είναι η χορήγηση απινίδωσης. Πρέπει οι πολίτες να εκπαιδευτούν στη χρήση του απινιδωτή, όπως πρέπει και η πολιτεία ή οι τοπικοί φορείς να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα και να κάνουν κάτι» τονίζει ο κ. Κιτσάκος. Τα σεμινάρια που γίνονται, είναι μόλις 8 ωρών: Είναι αρκετές ώρες όμως για να μάθει ένας πολίτης ή ένας επαγγελματίας υγείας να χρησιμοποιεί έναν απιδινωτή, αρκεί βέβαια να τον βρει, όταν τον χρειαστεί. 




Δικό μας σχόλιο
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού είναι στην διαδικασία προμήθειας απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην Δημοτική Κοινότητα Κολινδρού  για έκτακτες ανάγκες των πολιτών με πρόσβαση για όλους όλο το 24ωρο. Ευελπιστούμε αρχές Φεβρουαρίου 2017 να έχει παραληφθεί η εν λόγω συσκευή. 
 Έχουν γίνει επίσης κινήσεις για να γίνει εκπαίδευση από το Ε.Κ.Α.Β  Ν.Πιερίας σε ομάδα εθελοντών πολιτών με την σχετική πιστοποίηση χειριστή (Βεβαίωση), κάτι που προέχει πρωτίστως.