Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Καταστροφικός για περίπτερα και ψιλικά ο νέος φόρος στα προϊόντα καπνού

 Όχι άλλο φόρο σε τσιγάρα και καπνό
Καταστροφικός για περίπτερα και ψιλικά ο νέος φόρος στα προϊόντα καπνού

Κοινή Συνέντευξη Τύπου

του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
και της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας
για την επικείμενη αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα

Την άμεση απόσυρση του μνημονιακού νόμου που φέρνει τη νέα αύξηση στα τσιγάρα και το στριφτό καπνό, γιατί αυτή δε θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, καθώς θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο των καπνοπωλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα.
Ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του ΕΕΘ και ο κ. Κων. Ιακώβου, Πρόεδρος της Ένωσης τόνισαν ότι οι νέες αυξήσεις, εάν επιβληθούν όπως ψηφίστηκαν ΔΕ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ, όπως ακριβώς έγινε και με τις προηγούμενες οκτώ διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε μόλις επτά χρόνια, αφού:
  • Η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% και στον στριφτό καπνό αγγίζει το 88%, αφήνοντας για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μόνο 16 λεπτά σε κάθε 1€.
  • Έχει συρρικνωθεί δραματικά ο τζίρος της νόμιμης αγοράς των προϊόντων αυτών κατά 51%, σε σχέση με το 2009.
  • Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο. Στη Θεσσαλονίκη από τα 3.000 σημεία έχουν μείνει μόλις 1.300 και με το νέο νόμο εκτιμάται ότι θα κλείσουν τα μισά έως το τέλος του 2017!
Όχι σε νέους φόρους
«Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το έχουμε πει χιλιάδες φορές: η υπερφορολόγηση καταστρέφει την πραγματική οικονομία και τα απανωτά χαράτσια δεν αυξάνουν τα έσοδα του κράτους», τόνισε ο Μιχάλης Ζορπίδης και συμπλήρωσε:
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να εισπράξει χρήματα. Για μία ακόμη φορά λέμε στους κυβερνητικούς: ό,τι πήρατε... πήρατε από το Λαό. Βρείτε από αλλού χρήματα τώρα! Μειώστε το κράτος, καταργήστε άχρηστους οργανισμούς, κάντε αποκρατικοποιήσεις, παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ! Ο κόσμος δεν έχει πια να δώσει, του τα πήρατε όλα...
Δεν είναι δυνατό, έξι χρόνια μετά το Πρώτο Μνημόνιο να αυξάνουμε τις κρατικές δαπάνες, να κάνουμε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, να φτιάχνουμε μέχρι και Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη  και επειδή πρέπει να τους πληρώνουμε, να αυξάνουμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, κάτι που σκοτώνει την Αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

Νέοι φόροι- κανένα όφελος!
Το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009 παρά:
  • Την αύξηση των φόρων στα καπνικά από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής (2016 σε σχέση με 2009)
  • Την αύξηση του μέσου φόρου κατά 52% στα τσιγάρα και 118% στο στριφτό καπνό (2016 σε σχέση με 2009)

Σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού απασχολούνται 60.000 οικογένειες, που με τα νέα χαράτσια έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.
  • Τα καπνά αποτελούν σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδος, καθώς για το πρώτο 9μηνο του 2016, έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, περίπου +10% σε σχέση με το 2015.
  • Συνεισφέρει στα Δημόσια Έσοδα, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ, πάνω από 3 δις ευρώ, δηλαδή το 6,2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (ΑΕΠ).
Επίσης οι δύο εκπρόσωποι ζήτησαν να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, να ισχύουν αυστηρότερες ποινές για τους λαθρεμπόρους αλλά και να τοποθετηθούν (επιτέλους) σκάνερ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, που θα βοηθήσουν σημαντικά στον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων.
«Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα παραπονούμαι στην Αστυνομία για το χάλι που παρουσιάζει η Πλατεία Αριστοτέλους με τους λαθρεμπόρους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται! Έθεσα στο θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό! Καμία αντίδραση, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση», τόνισε ο κ. Ζορπίδης
Τα νέα χαράτσια
Οι τιμές θα αυξηθούν κατά 50 λεπτά στα τσιγάρα και 60 λεπτά στα στριφτά, τα οποία αποτελούν μια κατηγορία προϊόντων καπνού ήδη επιβαρυμένη, λόγω της κοινοτικής Οδηγίας, η οποία καθόρισε την ελάχιστη συσκευασία τους στα 30γρ. Τέτοια αύξηση δε σημειώθηκε ούτε όταν η χώρα άλλαξε νόμισμα και μπήκε στο ευρώ!
Η σκληρή πραγματικότητα που αναμένεται είναι:
§  Λουκέτο στο 50% με 70% των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων
§  Έξαρση του λαθρεμπορίου
§  Εκ νέου μείωση της νόμιμης αγοράς
§  Μεγάλη πίεση στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές
Λαθρεμπόριο: βάσει επίσημων στοιχείων, υπερβαίνει το 20% της νόμιμης αγοράς, ενώ ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, γεγονός που σημαίνει ότι η καταπολέμησή του θα είναι ακόμα δυσκολότερη! Συγκεκριμένα:
  • Το κράτος χάνει ετήσια έσοδα 700 με 900 εκ. ευρώ.
  • Το περιβόητο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα καμία ενέργεια και βέβαια οι ποινές για τους λαθρεμπόρους παραμένουν ακόμα πολύ μικρές.
  • Βάσει στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς, το 2015 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη σε ο,τι αφορά τις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων, που ξεπέρασαν τα 634 εκατομμύρια τεμάχια/πακέτα, με αναλογούντες φόρους άνω των 113 εκ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Ιακώβου, δεν αμφισβητείται η τεράστια προσπάθεια των αρμόδιων αρχών, ωστόσο οι δύο φορείς εκτιμούν ότι αντί να εισπραχθούν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά, θα δημιουργηθεί μια νέα “μαύρη τρύπα” που θα ενισχύσει την παραοικονομία.